Connect with us

Нюзрум

Сензационно! Гешев пусна интересен запис и напусна залата с думите: „Бог да пази България“

Published

on

За пръв път от десетилетия българската съдебна власт е в позиция да защитава своята независимост и аз нямам съмнение и предполагам, че зад това седят тези, които наричат себе си политическа мафия, а в записа се споменава лицето Бойко Методиев Борисов. Това разкри главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг.

На записа се чува как Гешев казва на Йордан Стоев от ВСС, че си подава оставката утре. Главният прокурор коментира процедурата, по която трябва да стане това. Споменават се имената на Сарафов и Радо Димов неколкократно, както и за 100-процентови гаранции за Гешев, който заявява, че се съмнява дали няма да го „треснат“ след като подаде оставката си. 

„Аз разбрах, вчера сте говорили с нашия приятел“, казва Стоев.

„Вчера получих заплашително писмо, че ако не си подам оставката ще има компромати“, споделя Гешев. 

Главният прокурор пита дали неговата оставка е свързана с договарянето с ПП за правителство и пита кой е дал на магистратите от ВСС това предложение. От разговора става ясно, че ВСС чака какво ще решат политиците. Според Стоев Мария Габриел е дошла у нас неслучайно и е почти сигурно, че правителство ще има. 

Събеседникът на главния прокурор допуска, че ще се направи правителство и затова говорело идването на „тази“ оттам, да си зареже високо платения пост.

След това Гешев репетира как ще излезе и какво ще каже пред медиите при подаването на оставката си и пита някой от заместниците му участват ли в това, за което получава отрицателен отговор. 

Стоев му отговаря, че ще чака оставката по куриер или мейл и че ще му пусне съобщение с уверение, че гаранциите ще бъдат спазени. 

Гешев казва, че отдавна е искал да се махне, но приплъзгвайки се, а този път направо се е сгромолясал. 

Стоев го съветва внимателно да си подбира приятелите. След няколко минути разговорът свършва. 

„Мисля, че сега е преломен момент. Момент, в който съдебната система трябва да се очисти от политически влияния, основно през политическата квота във ВСС и от всякакви нерегламентирани опити за нарушение на принципите за разделение на властите и върховенството на закона.

Това е момента българските магистрати да покажат, че са зависими и няма да нарушат основните ценности. Няма да разрешат това, което българските граждани наричат „мафия“, да продължат да правя това, което правят до момента“, заявява Гешев. 

„Ще си довърша мандата само с една цел – в интерес на хората. Това не може да продължава. Искам децата ми и децата на моите приятели да живеят в нормална държава. От това могат да се срамуват не българските магистрати, а малка част, няколко, хора от съдебната власт“, посочи той. 

„Аз, както казах веднъж, аз не бягам, аз се бия. Първо, като правиш такива неща, трябва да направиш психо профил на човека най-малкото. Объркали са човека. Аз се гордея с рода и произхода си и ще се бия за България и българския народ. Ще приключа с това, което казва Бенковски – той казва, че в сърцето на тирана отворихте люта рана, която никога няма да заздравее. Бог да пази България“, завърши той и напусна залата, пренебрегвайки десетките журналистически въпроси. 

Най-четени