Connect with us

Нюзрум

Политолог предвеща напрежение около ротационния премиер, ето кога

Published

on

Изглежда, че успя създаването на голяма коалиция, което е нещо повече от експертен кабинет. Това коментира политическият анализатор Даниел Стефанов, цитиран от БНР. 

Това е повече от договорка за кабинет, търси се коалиция на широка основа на политически сили със сходни политически ценности и цели, поясни той.

Според него, ако има нещо проблемно в договорката – то това е елементът ротацията. Това е доста сложно, защото в България премиерът не подава оставка сам, а подава оставка на целия кабинет.

Това означава, че трябва да се мине през цялата процедура с връчване на нов мандат. Това е една изкуствено създадена пукнатина и не знаем тя ще направи правителството по-стабилно или по-нестабилно.

Даниел Стефанов посочи, че след местните избори ще има нагнетяване на политическото напрежение заради сериозното противопоставянето между партиите по места.

Политологът обобщи, че съставянето на голяма коалиция между двете първи политически сили с приемлив кабинет е всичко, което Бойко Борисов искаше след изборите.

Според него обаче тази сглобка е доста чуплива във всеки един момент.

Най-четени