Connect with us

Нюзрум

Колтуклиева изригна: Иван Гешев прогърмя! А най-истинският и кален политик е Борисов

Published

on

Соня Колтуклиева, 5gmedia.bg

Иван Гешев – волно или неволно – тласка Бойко Борисов към съглашателство с “Продължаваме промяната”-“Демократична България”. И сам застрашава оставането си на поста главен прокурор.

Защо?

В понеделник, 15 април, Иван Гешев, с вратовръзка на Републиканската партия на САЩ, театрално скъса неподписаната си оставка и се закани на “лицето Бойко Методиев Борисов”, като спомена делото “Барселона”, което е в досъдебна фаза и следва да приключи към септември тази година.

Какво последва: възторжена реакция на Васил Божков-Черепа, гангстер от 90-те години на миналия век и хазартен бос, натрупал милиони от пенсионерското търкане на талончета, който се закани да се върне в България и да стане защитѐн свидетел. Адвокатът му бързо отърча̀ в Съдебната палата, за да депозира молба до Софийска градска прокуратура. Свидетел по кое дело, впрочем? Няма дело срещу тези, срещу които бълва огън и жупел: Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Черепа е обвиняем, укриващ се в Дубай, с червена бюлетина от Интерпол и следва да бъде арестуван веднага, щом кацне на летището в София.

На 15 април, в 9:30 часа, Корнелия Нинова категорично е уведомила Бойко Борисов, че БСП ще подкрепи проекто-кабинета “Габриел”. Броени часове след атрактивния брифинг на главния прокурор, Корнелия Нинова обяви, че прекъсва разговорите с ГЕРБ-СДС, после отиде в БТВ и остро ги нападна. Типично за лидерката на червените!

Само ще вметна, Корнелия Нинова е работила като млада следователка с Иван Гешев. В 46-я парламент, когато “братството на почтените”, “протестърските партии” ожесточено воюваха срещу главния прокурор, Крум Зарков беше предупредил шефката си, че се готви искане до ВСС за отстраняването му, защото отказва да се яви на разпит пред парламентарната правна комисия, тоест уронва престижа на съдебната власт.

Иван Гешев бързо-бързо се появи в Народното събрание. Съмненията, споделяни тогава от влиятелни депутати, бяха, че Корнелия Нинова е предупредила главния прокурор.

Разбира се, коалицията ПП-ДБ, готова да направи компромиси, заради Мария Габриел, изведнъж спечели предимство и е на път да триумфира със служебна победа в един мач, изигран майсторски и търпеливо от Бойко Борисов. Но … до момента, в който Мария Габриел заяви, че министърът на правосъдието в нейното правителство, ще внесе искане във ВСС за прекратяване мандата на главния прокурор.

Иван Гешев изстреля предупредителна ракета, че е готов на война. Само предупредителна. Но достатъчно брутална.

Какво може да стори Бойко Борисов в своя защита? Да подкрепи втория мандат на ПП-ДБ. Да се съюзи с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов – много бързо да бъде попълнена парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, така че да се съберат необходимите (поне) 17 гласа за отстраняването на Иван Гешев.

Откъм ГЕРБ – пълна тишина два дена. Днес Бойко Борисов се появи в парламента и насочи журналистите с въпроса за първия мандат към Мария Габриел.

Надявам се, че от ГЕРБ са затворили завинаги вратата на този, който даде погрешен съвет на Бойко Борисов. Ако това е Иван Кръстев, приятелят на Иво Прокопиев, виден соросоид и близък на Джеймз О’Брайън, началник на отдела по санкциите (и списъка “Магнитски”) в администрацията на президента Байдън – отдавна трябваше да бъде дистанциран.

Приятели на Бойко Борисов твърдят, че той – в тежки ситуации – се затваря, пуши пура от пура – после намира решение; калѐн е в тежки битки с предизвестен лош край, който успява да обърне в своя полза. Инстинкти на политическо животно, както се казва в Америка.

И най-силният главен прокурор е по-слаб от най-слабия парламент. Политиците имат способността тайно да се сдружават, когато са застрашени или имат общи интереси. Вече успяха да закрият специализираното правосъдие. Не е невъзможно да съберат конституционно мнозинство. И да преместят прокуратурата под шапката на изпълнителната власт или да променят правилата за избор на ВСС и на главния прокурор.

Съглашателство на ГЕРБ с ПП ще нанесе рани върху вярата на избирателите на първата политическа сила. Вече са достатъчно разтърсени от разнопосочните послания на Генерала от кампанията за предишните избори.

Иван Гешев прогърмя срещу “политическата мафия” и “политическите боклуци”. Всички политици му се обидиха.

Иван Гешев се ядоса и се закани да си отмъсти. Обяснима човешка реакция.

Обаче, и други са готови на мъст. “Кой – кого” е въпросът.

Сега играта е: кой е по-по-най-слаб пред силата на прокуратурата. Но ще се обърне на: кой е по-по-най овластѐн със законова сила.

Мария Габриел: “Ще изпълня мандата!” Да видим как!

Най-четени