Connect with us

Парламент

Габриел стартира срещата с тежки думи за последния час! Карадайъ клекна: Приоритети ни се припокриват

Published

on

Случилото се през последния един час само показва необходимостта от цялостна правосъдна реформа. Това каза в началото на срещата с ръководството на ДПС Мария Габриел. 

„Първа официална среща на този етап, в която да се търси формулата за изход от политическата криза, а крайният резултат би било редно да бъде редовен кабинет. Ние поехме ангажимент пред избирателите не само на изборите за 49-то НС, но и на изборите за 48-мо НС бяхме обещали на избирателите, че ние ще направим възможното, което зависи от нас, за да има изход от политическата криза. В 48-ия парламент ГЕРБ беше отново първа сила, но не успя да състави кабинет. Този път отговорността на ГЕРБ е по-голяма. Радостното за нас е, че на последните срещи с експертите стана ясно, че нашите приоритети се припокриват“, заяви Мустафа Карадайъ.

„За да решаваме проблемите на хората, ни трябват инвестиции. От 2007-а насам основните инвестиции идват от европейските средства. В момента България ужасно закъснява с оперативните програми, ПВУ и стратегическия план за земеделието. Грубо казано, от около 60 млрд. лв., заделени в Брюксел за България от 2020, една стотинка не е усвоена целенасочено. Затова според нас, освен че различните министри трябва да са експерти в различните сфери, трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат кой къде се намира“, добави Карадайъ.

„Доколкото за експертността бих могъл да кажа, че ние от ДПС имаме самочувствието да имаме експерти от почти всички сфери на обществено-политическия живот. И то нелоши експерти. Така че, ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ще вземем своето отговорно поведение, с разум да решаваме и този проблем“, коментира Мустафа Карадайъ.

Днес в 15.00 часа президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Вчера стана ясно, че Габриел ще предложи експертно правителство с хоризонт 1 година. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени