Connect with us

Парламент

Политолог тропна по масата: Мария Габриел промени играта! Правителство ще има

Published

on

Съживи се идеята, че в този парламент може да бъде създадено управленско мнозинство – това е благодарение на фигурата на Мария Габриел от позицията на некомпрометиран авторитет, макар и във външнополитически план, коментира в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

„Професор Габровски също беше авторитетен човек, но Габриел има профила на успешен в демократичния свят човек. Срещу нея на практика критиките са замразени. Тя е всичко, което ПП пропагандираха – човек направил кариера в чужбина, неопетнен от вътрешнополитически битки. Тя е трудна за политически отказ и същевременно е консенсусна фигура за всички партии, без „Възраждане“. Дали този й потенциал е достатъчен за сформиране на правителство ще видим следващата седмица. В политиката е прието преговорите да се водят от експертни групи по конкретни теми, а политическата спойка става на терена на лидерските срещи. Резултатът от лидерските срещи е важен. В този смисъл Борисов подчерта, че държи на коалицията с ПП като приоритетна. Виждаме обаче, че дори и да бави процеса на преговори с другите партии, вариант В работи паралелно и е реалистичен“, посочи Андреева.

По повод искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от страна на Габриел и дали това може да бъде причина ПП-ДБ да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ, политологът смята, че ГЕРБ са взели знамето на протеста.

„ГЕРБ взеха знамето на протеста и започнаха да го развяват юнашки. Друг е въпросът дали това знаме им носи полза? Досега ГЕРБ избягваха да воюват с институциите. Дори към президента, който беше в политическия смисъл жесток към тяхното изчегъртване от властта, тонът им е премерен. ГЕРБ имаха нужда от възстановяване на мостовете и нормализацията на институционалната среда в държавата. Удряйки Гешев, рискуват да започват война. В голяма степен това не е тяхната война, но се озоваха на фронта, търсейки коалиционни партньори за изход от кризата. ГЕРБ са с амбицията, че така водят процесите в държавата. Властта на ГЕРБ винаги като техника е била диалогична. Борисов винаги е договарял, не е вадил нож. Той винаги е бил обвиняван по-скоро в спазаряване, отколкото в биткаджийство. Вероятно искайки оставката на Гешев, от ГЕРБ имат план за управление на кризата, която може да възникне. Тезата е била, че оставката на Гешев е нужна, за да се уталожи напрежението, което се създаде в последните седмици. Това е нормална институционална практика в демократичните държави, когато един конфликт стане неразрешим. Оставката е отдушник за общественото напрежение, и тя прави чест на подалия я. Това е безобидно за системата действие, достоен изход. Но публично се оказа, че нападат Гешев като жест към ПП-ДБ. Нападат или умиротворяват институцията – това трябва да отговорят от ГЕРБ. Затова през последните часове говоренето се обърна, и най-големите критици на Гешев започнаха да защитават институцията, казвайки, че смяната на личността не е реформа“, отбеляза Цветанка Андреева. На въпрос дали лидерските срещи ще дадат ясен резултат за подкрепа на кабинет, политологът посочи, че в момента паралелно се движат и двата варианта – план А и план Б, както бяха наречени.

„Първият е най-желаният – евроатлантическа коалиция между първите двама. Но тук се бави отговорът на ПП. Колебливи и уплашени и от коалиране и от отговорност. Тяхното бавене едва ли е с подобна цел, но те саботират на практика сглобяването на друг тип коалиция между ГЕРБ и другите партии. Там също преговорите ще са трудни и като разпределение на отговорности, определяне на цели и поемане на репутационни щети. Лидерските срещи дават най-ясните отговори в политиката затова и сега са важни. От тях трябва да чуем ясните отговори за властта“, подчерта Андреева.

Политологът обясни, че има три варианта за излъчване кабинети – „чрез мандата на ГЕРБ, чрез екзотичното предложение при втория мандат за еднопартиен кабинет на малцинството на ПП-ДБ, за който няма никаква надежда, че някой извън техните депутати ще поеме отговорност и го гласува, и остава третият мандат“. Според Андреева трудно би сработил трети мандат.

„Принципно той е с най-ниска възможност на осъществяване, защото отива при малка парламентарна група, а в настоящата криза блокажът идва от големите, малките партии са много по-готови за коалиции и това е нормално, те нямат собствен потенциал за власт. Но и сред малките няма някой, който да е общоприемлив за всички така че да стане обединителна платформа. Но малките партии имат много важна роля в парламента – само с тях може да се изгради конституционно мнозинство“, поясни политологът. Андреева бе категорична, че ако  сега отидем на нови избори не просто ще се възпроизведат подобни резултати и съотношения между политическите сили в парламента, но блокажът ще е същият.

„Кризата ще е същата и едва ли факторът „недоверие“, сочен от ПП-ДБ, като аргумент за отказ от коалиция с ГЕРБ, ще се е променил. Напротив, нова ожесточена предизборна кампания ще настърви още повече претендентите за първо място. ПП трябва да знаят, че резултатът им няма да нарасне, ще понесат щети за провал на парламент и правителство. Тяхната неопитност отблъсква хората, които им гласуваха доверие, а това е неопитност, която ги отдалечава все повече от властта в държавата. Без власт никоя партия не може да удовлетвори исканията и очакванията на електората си. Едва ли трябва да си пропилеят все още наличните потенциали в опозиция, пакетирани с „Възраждане“, предупреждава Цветанка Андреева.

Най-четени