Connect with us

Демос

Ужасяващо: връзвали бебета за креватчетата в Сливен, за да не ядат! В клиниката на Мангъров – също, но само на бедни родители

Published

on

Новородени на по няколко седмици са били връзвани денонощно за креватчетата си в сливенската болница, за да не мърдат, а „по-големите“ – няколкомесечни, за да не махат абокатите си. За нечовешкото отношение в педиатрията сигнализираха майки на малчугани, станали свидетели на кошмара. 

„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой денонощно. Тук обаче говорим и за отношение“, казва една от тях. Мария е станала свидетел как 3-месечно бебенце със запушено носле е било вързано и оставено цяла нощ да плаче и да се дави в собствените си секрети. Едва на сутринта медицинско лице се е заело с него. 

Много майки са потвърдили думите на Мария, че децата, приети сами, са връзвани и стоят така по 24 часа. Друга жена разказва:

„Бяха вързани краченцата и ръчичките им, нямаха възможност да помръдват изобщо. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров подчерта, че ще разгледа подадените сигнали и ще се запознае с всички гледни точки. По думите му има такава практика, но тя се нарича „фиксиране“ и се употребява за кратък период от време.

Ужасяващият репортаж по Би Ти Ви тази сутрин обаче събуди родителски спомени за подобни практики не само в Сливен, но и в други градове, включително в София.

Точно в столицата и то в клиниката на долюбвания от мнозина доц. Атанас Мангъров, който е детски инфекционист, връзвали онези дечица, чиито родители нямали възможност да платят за техни придружители в лечебното заведение.

Гледките били подобни на тези в Сливен. Същото по свидетелски разкази се е случвало и в „Пирогов“, в болницата във Враца, а млада майка от Пловдив разказа за „фиксирането“ и в пловдивска педиатрия.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени