Connect with us

Гербери

„Труд“: Борисов прати ПП-ДБ на поправителен

Published

on

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прати ПП-ДБ на поправителен за състава на проекто-правителството, защото “кабинет, съставен само от фигури на ППДБ, е неприемлив и няма да събере достатъчно подкрепа в пленарна зала, пише Труд бг.

“С втория мандат е абсурдно да се състави правителство”, каза Борисов. И още: “Не трябва да забравяме резултатите от изборите – с машини ГЕРБ първи, смесено гласуване ГЕРБ първи, изведнъж те (ППДБ, б. р.) се пренасят във време, в което няма никаква логика.

Ние искахме от тях да ни покажат водещите си фигури, показаха. Сега ще продължим да работим за коригирането им”.

Лидерът на ГЕРБ коментира представения кабинет от ППДБ в отговор на журналистически въпроси в Разград и Русе, където присъства на откриването на православния храм “Цар Борис-Михаил Покръстител”, а по-късно посети и храм “Св. Петка” в крайдунавския град.

“В този проекто-кабинет има няколко фигури, за които не мога да кажа лошо – за предложения министър на отбраната (Тодор Тагарев, б. р.), на екологията (Юлиан Попов, б. р.), но те са сбъркали времето”, каза Борисов.

“В два поредни избора народът казва, че те не могат да управляват сами. Ясно и точно. Избирателите са казала ясно това и на нас, и на всички партии”, посочи още лидерът на ГЕРБ. И отбеляза, че предложеното правителство е “строго партийно” с фигури като Николай Денков и Асен Василев.

Борисов призова партиите в 49-ото Народно събрание да помислят и върху възможността да се направи правителство за 6 месеца или за 1 година, защото последиците за хората са обедняване, инфлация, липса на инвестиции.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че към момента от ППДБ са водили единствено разговори с ГЕРБ-СДС и първата политическа сила в 49-ото НС е проявила диалогичност спрямо ППДБ:

“Освен мен, те други приятели нямат и редовен стабилен кабинет би се получил в един общ кабинет, затова и окуражих нашите представители, които работят в комисиите да продължават да работят, защото цели сегменти още не са работени – енергетика, транспорт, отбрана. Нека да довършат работата, поне да знаем кой на кого и какво може да помага”.

“Поздравявам и Петков, че не е в кабинета, но ако са пуснали Василев, значи или му имат голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него – или искат да го отстрелят, или да не стане нищо”, каза още Борисов.

“Единственият приятел на Асен Василев е Бойко Борисов – само така може да се носи всеобща отговорност. Но ако Василев е скритият премиер – не е честно, по-добре да стане премиер”, допълни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос как гледа на забавянето на процедурата по връчването на първия мандат от страна на Румен Радев, Борисов заяви:

“Благодаря на президента, че дава още време за връчването на първия мандат, защото вече имаме една чернова на кабинет, предполагам, че и другите партии ще се произнесат”.

“Ако в шаблона (за правителство на ППДБ, б. р.), образно казано, се намерят места за водещи наши експрети като министри, аз мисля че може да се случи”, коментира Борисов разговорите в парламента между първата и втората формация.

И призова: “Още няколко дни търпение, без емоции, би било само добре за държавата!”.

“В този му вид няма как да има такъв кабинет, първо са втори и малко се издадоха – много е интересен разговорът с ДПС за подкрепа, с “Възраждане”, със Слави Трифонов също ми е интересен разговорът на Кирил Петков и Асен Василев”, каза лидерът на ГЕРБ.

“С този хаоас, с тази нарастваща престъпност, миграция и обедняване на хората, нищо добро не ни очаква”, предупреди Бойко Борисов.

И прогнозира, че поредни извънредни избори няма да решат политическата криза.

“След три, четири месеца резултатите от изборите ще бъдат същите, само че ще сме още по-обеднели, ще станат още по-грозни неща в страната, и няма да има никакъв шанс нито за Шенген, нито за еврозона, нито за каквото и да било”, каза лидерът на ГЕРБ.

Яна Генова дала на фондацията си 100 000 лв. от Национален фонд “Култура”

Грантаджии и замесени в скандали, предложени за министри

Иван Кръстев е член на БСП

Коалицията ПП-ДБ представи проекта си за кабинет, а номинираният за премиер Николай Денков обяви, че преговори по персоналния състав на правителството с втория мандат няма да има и имената няма да се подлагат на ревизия.

Грантаджии, без професионални биографии, замесена в скандал с пари от Национален фонд “Култура” и депутати предлагат от ППДБ за министри. Очаквано за премиер е номиниран Николай Денков, за финансов министър Асен Василев, а за министър на иновацииите Даниел Лорер.

Като “борец срещу Гешев” е известен в юридическите среди Андрей Янкулов, номиниран за вътрешен министър.

Той напуска Софийска градска прокуратура (СГП), ден след като Румен Радев подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, обявявайки че хвърля оставка “със смесени чувства на тъга и облекчение”.

Оттогава е на изчаквателна позиция в Антикорупционния фонд, спонсориран от Америка за България.

През 2014 г. Янкулов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Във втория кабинет Бойко Борисов, той заемаше поста на зам.-министър на правосъдието, когато начело на институцията бе Христо Иванов.

На хранилка от “Америка за България” е и фондацията LocalFood.bg на лансираната за министър на туризма Гергана Кабаиванова. Била е кандидат-депутат от ДБ.

С няколко НПО е свързан и предложеният за министър на екологията Юлиан Попов. Той е единственият от проектокабинета на ПП-ДБ за когото не е посочено какво е образованието му.

В биография от времето, когато бе служебен министър в едно от правителствата на Росен Плевнелиев пише, че е завършил българска филология. В CV-то му е посочено, че е старши съветник на Европейската фондация за климата.

Предложената за министър на културата Яна Генова лъсна в скандал, свързан с финансиране от Национален фонд култура (НФК).

Генова е член на Управителния съвет на същия фонд и е участвала в “конкурс”, за разпределяне на повече от 12 000 000 лева държавни пари. Фрапиращ факт е, че Генова дава 100 000 лева за проект на собствената си фондация “Следваща страница”.

В условията на конкурса ясно е записано, че проекти на организации на членове на УС на НФК е абсолютно недопустимо дори да кандидатстват, камо ли да бъдат одобрени за финансиране с решение на Управителен съвет, след няколко етапа на оценка.

Любопитна е и номинацията на Иван Кръстев за социален министър, тъй като той е член на БСП от години и е бил последователно зам.-министър на образованието в кабинета “Орешарски”, сътрудник на евродепутата Георги Пирински, кандидат за евродепутат от листата на БСП от изборите през 2019 година, където след балотаж за подредбата ѝ остава на шесто място, тъй като Националният съвет на БСП отрежда петата позиция за Сергей Станишев. Хипотетично, ако някой от сегашните евродепутати на червените се откаже, то Иван Кръстев може да отиде в Европарламента за оставащото му време.

Кръстев е член на БСП в Стара Загора, но партийната книжка от “Позитано” 20 е спестена в биографията му в сайта на “Продължаваме промяната”.

Седемдесетгодишният професор Христо Хинков, предложен за здравен министър, от 2001 г. е неотменно в една от безсмислените структури на здравното министерство – Национален център по обществено здраве и анализи, а от 2014 г. до 2022 г. е негов директор.

Уволнен е след скандален доклад, написан по поръчка на служебния министър Стойчо Кацаров за ковид със скандални твърдения. Преди това оставката му бе искана от министър Николай Петров, заради забавянето на проект за спешната помощ.

Диана Дамянова, PR-експерт: Всичко е в ръцете на Борисов

В проектокабинета “Денков” липсват представители на ДБ. Решението на ДБ е да подкрепят експертен кабинет. Получава се колизия, която ще претърпи развитие през следващите дни. Вероятно от ДБ имат друг поглед върху всичко, заяви пред БНР Диана Дамянова.

Според нея четири са нещата, които диктуват програмата на деня в страната: “Необходимост от истинско влизане в Европа, накратко – без Румен Радев. Огромният вот на недоверие към всички, който се изразява в подкрепата за “Възраждане”. Икономика, бюджет. Инцидентът с Гешев, което напомня времена отпреди 30 години, когато безвластието раждаше анархия по улиците”.

По думите на Дамянова всичко това показва, че в България трябва да се направи компромис между политическите сили, за да се състави правителство.

“Този компромис не се прави с предложението на ПП. Изнесеният списък с кандидати за министри не би бил приемлив за ГЕРБ – СДС. Всичко е в ръцете на Борисов”, категорична бе Дамянова.

“България се намира в тежък исторически момент. Ако в такъв момент бъдем хвърлени отново в избори, ще продължим да излизаме от Европа”, допълни тя.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов, във фейсбук: Ходът за правителство на ПП и ДБ е смешен

Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ППДБ. Защо ПП-ДБ предлагат правителство, при положение, че са втори и президентът още не е дал мандата на първите ГЕРБ и СДС.

Нали има конституция и според най-важния закон на държавата, първи правителство трябва да предложат спечелилата коалиция: ГЕРБ и СДС. Това е някакъв водевил, който някакви присъдружни медии обясняват като голяма политическа игра. А всъщност е нещо жалко и неразбираемо.

Да не говорим, че предложението на втората политическа сила е за правителство на малцинството. А когато ИТН спечели изборите и предложи правителство на малцинството с абсолютно същите мотиви, всички тогавашни партии в тогавашния парламент дадоха пресконференции, че няма да го подкрепят.

А същият Христо Иванов, когото гледах как обясняваше, че това е единственият правилен ход за България, тогава обясняваше, че правителство на малцинството е котка в чувал и за нищо на света няма да го подкрепи. Значи, когато е Христо Иванов – може, но когато е някой друг – абсурд.

Нека ви припомня и малкия детайл, че когато ние предложихме правителство на малцинството, бяхме първа политическа сила, а ППДБ в момента не са. Освен това, в проектокабинета на ИТН имаше само доказани професионалисти, а не политически шарлатани.

Да не говорим също, че в предложеното правителство на малцинството от ППДБ предложение за министър на финансите и еврофондовете е Асен Василев, човекът, заради когото в момента дефицитът в държавата е 13 млрд.

Човек с абсурдни разбирания за финансовата политика на държавата и в крайна сметка – човекът, заради когото правителството на Кирил Петков падна от власт.

Няма да коментирам и смешните кандидатури на Рибарски и Табутов.

Общо взето, този ход на ПП и ДБ, освен че е смешен, е и абсолютно неприемлив. ИТН ще подкрепя само това, което е полезно за държавата.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени