Connect with us

Гербери

ГЕРБ каза истината за ПП: Непрофесионалисти! Получихме екселска таблица, заклинания, шепоти

Published

on

ГЕРБ дава извънредна пресконференция в зала „Изток“ на Народното събрание. Представя се работата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ върху съвместна управленската програма.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента заяви, че управленска програма, по която се работи, е силно преоразмерена, заложен е много дефицит.

„Нечувано е с 69 депутати да правиш правителство, с 64 е още по-нечувано. С опита да ни подкупват, да сложат два милиарда за общините в комисия. Те взривяват ситуацията и отиваме на избори“, каза още той.

„От днес започваме преговори с другите партии, ще приложим тяхната коварна хватка. Разговори с другите партии ще кажат какво ще е мнозинството.

Всички виждат зловещото състояние на държавата, огромния дълг. Без редовно правителство държавата още юни месец ще изпадане в колапс“, категоричен бе Борисов.

„Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас не са съвсем професионални. В голяма част от секторите бе булети от екселска таблица, заклинания, шепоти“, това каза Томислав Дончев, коментирайки резултатите от съвместната работа на ГЕРБ и ПП-ДБ по обща управленска програма.

„Имаме липсващи дефицити в цели сектори – европейско финансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е с вътрешната кохерентност и острото противоречие спрямо бюджет и финанси с всички останали сектори.

Дори при консервативно управление за 18 месеца дефицитът е поне 7-8 милиарда. Ако добавим и ВиК сектора – записано е, че ще бъдат реабилитирани всички ВИК мрежи, е редно да отбележим, че дефицитът би бил 20 милиарда“, каза още той.

След това думата взе Теменужка Петкова, за да представи конкретните изводи.

„Състоянието на публичните финанси на България е абсолютно тежко. Дефицитът е 6.5%. 12 милиарда лева бил общият заложен дефицит, като се гонят 70 милиарда лева. Очаквахме да видим решения, да чуем отговори на въпроси, които цялото българско общество очаква.

За съжаление такива не получихме. Направена е само декларация за бюджет с дефицит от 3%, но не е казано как. Ще се увеличават ли данъци, ще се режат ли разходи?“, разкри тя.

„Въпросната управленска програма е във формат Ексел. Защо е така, след като нямаме остойностяване по нито един сектор. Не виждам смисъл от този формат.

Колегите предлагат нова дата за членство в еврозоната – януари 2025 година. Освен дефицита, Бългаирия има и проблем с инфлацията. В цялата програма на ПП не видяхме мерки как да се реши този проблем“, каза още тя.

Петкова отбеляза, че за сметка на липсата на конкретни мерки, има мярка за реорганизация на Министерство на финансите (МФ) и Министерски съвет. Не е ясно обаче какво ще преструкторираме. За никого не е ясно какво точно се цели. Само е ясно, че мярката е свързана с Плава за възстановяване.

„Друг проблем, на който ние не видяхме отговор е членството на ОИСР. Никъде не видяхме визията как да се присъединим час по-скоро към организацията.

Предвидени са и други реформи, които засягат данъчното законодателство. Но и те не са остойностени. Няма политика по отношение на растежа“, добави Петкова.

„Ако трябва да обобщим с едно изречение политиката на ПП във финансите и бюджета, тази управленска програма не дава отговори и решения. Тя показва, че посоката на ПП е неточната“, заключи Теменужка Петкова.

Разделянето на антикорупционната комисия също е довело до разногласия. Остават въпроси по спазването на човешките права. Правата на разследващите полицаи въобще отсъствали, тема била само контролът над главния прокурор. Арбитър накрая трябвала да е Конституционният съд.

Говори се за обида и клевета, но без цялостна визия на Наказателния кодекс. Има добри намерения и пожелания, но ППДБ не знаят как да ги осъществят. Пример е разпределянето на съдебните дела, казаха от ГЕРБ. Протакане, забавяне и невъзможност ще има така за делата.

Незаконна е визията на ПП-ДБ за енергетиката, каза Жечо Станков.

Всички домакинства да са на свободния пазар означава, че сметките на хората ще нараснат 5 пъти и от 70 лева те ще плащат по 350 лева.

На карта се поставя енергетиката в района на „Марица-Изток“. Централите според „Промяната“ трябвало да бъдат затворени по целесъобразност.

Развихрянето било и на Западните Балкани – и там трябвало да бъдат затворени ТЕЦ-овете. Тотална била и декапитализацията на енергетиката.

Асен Василев искал да изземе всички пари от енергетиката. Булгартранс газ и ЕСО трябвала да бъдат извадени от БЕХ и така се искало те да бъдат приватизирани – 4,5 милиарда още ставала така кражбата, каза Станков. 9 процента от дефицита се формирали и от разследването на това, кой е счупил ПАВЕЦ „Чаира“, разкри още Станков.

В регионалната таблица мостове няма, няма ги и бездомните животни, ще има разговори с Румания. Ще има нова оперативна програма за пътния сектор, каза Николай Нанков. Той припомни как още по тяхното управление част от целите са постигнати. Безумици били например околовръстните шосета на Севлиево и Видин. Стигнали са дотам, че искат дигитализацията на влаковете и жп релсите.

13 точки бяхме подготвили в здравната програма. Няма ги, каза проф. Костадин Ангелов. Нямало я дори детската болница. Нито дума нямало за спешната помощ по земя. 80 милиона трябвало за завършването на този процес от собствени приходи. Нямало и дума за хеликоптерни полощадки за въздушната спешна помощ. Не разбирам как лекарите ще работят в пощите и те ще са медицински центрове, както предлагат от ППДБ, каза проф. Ангелов. Той не разбирал и идеята за „приветливи болници“.

Имало предложение Български пощи да осигурят базова медицинска помощ чрез телеметрия за малките населени места.

На това предложение на ПП Деница Сачева отговори с виц – „Какво работиш? Кардиолог в Български пощи“.

По думите ѝ, в нейната сфера предложенията на ПП били много общи и неясни. Също не е ясно как те ще се реализират.

Тя потвърди липсата на цели сектори, например реорганизация на Агенцията по заетостта, Агенцията по социални помощи. По отношение на пенсионната система ППДБ били заложили анализ на системата. Промени в Кодекса на труда и Кодекс за социално подпомагане, какъвто няма, предлагали от ППДБ.

„Това, което ми направи впечатление е силното непознаване на държавата и работата на институциите ѝ“, подчерта Сачева.

Общините трябвало да получават прозрачно пари пред камерите, продължи с абсурдните примери Сачева. Зеленчуците вече също трябвало да са с български цени.

„В тази зрителна измама не искаме повече да участваме, зрителните измами не са наш приоритет“, приключи Сачева.

Работата е стигнала до средата, с активна работа от страна на нашите експерти може да бъде завършена. Качеството трябва да се повиши, да се конкретизира. Да се изясни колко ще струват на бюджета приоритетите, направи свой извод Дончев.

„През последните 3 седмици демонстрирахме търпение, за да стигнем до трите стъпки, които могат да формират общо управление – законодателна, управленска програма и правителство.

През цялото това време чувахме едно и също, че няма да подкрепят първи мандат. няма да говорят за имена в кабинет с ГРЕБ, Единственото, което те искат нашата подкрепа за втория мандат.

Борисов днеска каза, че ние сме победители в два поредни избора. Изгубихме достатъчно време, което можеше да бъде посветено включително и на законодателна дейност. Идва време за сериозни разговори за България. Благодаря“, каза Десислава Атанасова, отговаряйки на въпрос, дали в бъдеще ще има нови разговори с ПП-ДБ за съставянето на правителство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени