Connect with us

Гербери

Особена форма на садизъм – хубавица от ГЕРБ побесня заради Асен

Published

on

„Президентът Румен Радев имаше правото да даде някакво време на партиите, за да могат да постигнат разбирателство и съгласие по определени теми. За мен това беше правилно.

Има нетърпение в българското общество и това издава притеснението, когато си задават въпроса „Ще има ли правителство или не“. Независимо по какви теми се плъзгаме в ежедневието си, основният въпрос е ще има ли редовен кабинет, ще има ли хоризонт, ще има ли перспектива“, заяви Росица Кирилова от ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ. 

Такава възможност има… според мен. Ще бъдат изчерпани всички варианти, които седят пред нас на масата.

Коалиция ГЕРБ-СДС полага усилие в това отношение. Ние направихме всичко възможно да заработят включително групите по политики, за да може да се знае какво ни обединява в една управленска програма.

От вчера колегите разговарят с представители на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ).

Това, което лично мен ме притеснява, е, че все още нямаме ясно и конкретно предложение за управленска програма. Доколкото знам, в срещите е реферирано към предизборната програма на ПП. Предполагам, че правите разлика между предизборна програма и управленска програма.

Управленската програма трябва да има ясни и конкретни параметри и зад нея трябва да стои разчет на финансовите разходи и колко ще струва всяка една от политиките, от къде ще бъдат набавени парите. За да не изпада държавата към днешното си състояние – да се чудим как да бъде бюджетът и как едновременно с това да спазим критериите, за да станем част от еврозоната:, каза Кирова.

Заместник-председателят на Народното събрание (НС) коментира и изтеклия списък с имена на министри от евентуален кабинет на ПП-ДБ:

„Не мога да коментирам доколко е достоверна информацията, тъй като няма официално представен такъв проектокабинет. Смятам, че той трябва да стане в един лидерски разговор, където те да представят такъв проектокабинет, с който смятат, че биха изпълнили задачите си.

Изключително важно е контекстът, в който се предлагат тези имена. Ако това е проектокабинетът на ПП и те не искат никакво участие на ГЕРБ в това управление, както заявиха, той ще породи някакви смущения и ще трябва да се водят разговори в конкретика“.

„Мога да дам пример – когато говорим за вицепремиер, който отговаря за контрола на службите и това е лицето, което има определени действия в миналото си, които са доста странни и едва ли трябва да му бъде дадена тази възможност, аз честно казано не бил се съгласила. Той ще контролира службите, утре може наистина да разпореди дори вашия арест под някаква причина, защото така е преценил или някой така му е казал“, каза Кирова на водещата на БНТ по повод идеята Атанас Атанасов да стане МВР шеф.

„Съвсем внимателно не коментирам кандидатурата на Асен Василев. Ако тази информация е достоверна, защото имаш слаб 2 по отношение на финансите, даден от българския парламент и българските граждани, отново да имаш желание да управляваш финансите е една особена форма на садизъм.

Това, което ни се случи през последните две години, не е по вина на „Продължаваме промяната“ или на някои конкретно. То е резултат от разслоението в българското общество, което има своите по-дълбоки причини.

За това разслоение вина имат хората, които участват в политическия живот на държавата. Вината не е конкретно на един участник в този политически живот. Но ние имахме достатъчно време за поправителен, да променим това.

Две години се въртим в един кръг и не можем да вземем решение как да излезем от тази спирала. Убедена съм, че никой не харесва тази нестабилност, в която се намираме.

За да излезем от това нещо, трябва да сменим начина, по който действахме досега. Не виждам предложение за някаква промяна в част от цитираните имена.

Българските граждани изпратиха в парламента като втора политическа формация „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те имат правото да излъчат своя финансов експерт, който да разговаря по политики, свързани с финансите на държавата.

На част от тези разговори беше постигнато съгласие, че има начин да въведем този дефицит в една норма, която е под границата на 3-процентния дефицит, който е достатъчен, за да бъдем приети в еврозоната.

Водят се разговори, постига се съгласие по конкретни теми, но ние все още не сме постигнали съгласие как да въведем бюджета в съответната норма, в която искаме да бъде и съответните бюджетни политики.

Надяваме се да постигнем съгласие, а не след това да търсим варианти. Винаги има вариант, в който накрая няма да се разберем“, допълни Кирова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени