Connect with us

Гербери

Тома Биков посече мечтите на ПП-ДБ, обяви плановете на ГЕРБ

Published

on

„Още снощи прочетох тези имена и помислих, че това е някаква спекулация или шега. Няма как да подкрепим Асен Василев за финансов министър и Кирил Петков да отговаря за службите, това е абсурдно и нелепо“, това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на bTV по повод изтекъл списък на проекто-кабинет на ПП-ДБ.

По думите му това рискува да върне процеса, който са започнали, в изходно положение.

„ПП е втората политическа сила, колегите очевидно са дезориентирани и не могат да го разберат. Имат 64 депутати, нямат 130.

Ако ние се откажем от първи мандат, в името на това да подкрепяме втори, и те ни предложат подобно правителство, означава, че отиваме на избори. Ние подобно правителство няма как да подкрепим“, допълни Биков.

„Не можем да бъде унижавани, нашите членове, над 650 000 избиратели. Ние не можем да продължим по този начин. Ако си мислят, че им дължим нещо да си го избият от главата. Ако искат политически лица в правителството, нямаме нищо против, но трябва да бъдат свързани с политически лица от ГЕРБ“, каза Тома Биков.

„Преди една година арестуваха незаконно Борисов, ние сега да му дадем службите (името на Кирил Петков се спряга за Вицепремиер по еврозоната, Шенген и контрол върху службите – бел. ред.).

Борисов е простил в лично качество, но партията не е простила. Това не означава, че не може да работим, да стиснем зъби, включително обирайки негативи“, посочи Биков.

По думите му акад. Денков е политическа фигура, той е член на ръководството на ПП и като такъв е бил предложен за премиер, а това не означава, че е компромисна фигура.

„Аз се надявам всички тези имена, поднесени по този начин, да са шега. Какво значи ние имаме много компетентни хора. Нивото на компетентност на ГЕРБ е 10 пъти над това на ПП.

Имаше учудване и в самата тяхна коалиция. И там има политически грамотни хора, които знаят защо се дава втория мандат – той се дава, ако първата политическа сила е в изолация и има мнозинство около втората. Ако те водят скрити разговори с БСП, ДПС и ИТН не вярвам да водят разговори с „Възраждане“.

В момента имаме потенциал да излъчим поне 4-5 кабинета с персонален съставим, но изчакваме“ посочи Биков.

Той коментира и думи на ген. Атанасов за правителството на Димитър Попов, което е имало шарен състав. „Това, което изтече, въобще не е предложението като за Попов. Или ще излъчваме партийно правителство, или не. Трябва да има равнопоставеност. 

Нашият компромис е, че нашият лидер се отказва от премиерското място. Не е това формулата, ако това е формулата, ние ще положим всички усилия да излъчим кабинет и да започнем да кърпим тази държава“, каза още Биков.

Най-четени