Connect with us

Нюзрум

Топ атлантикът на Радев обясни какво подкопава демокрацията в България

Published

on

Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси.

Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност.

„Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България“, коментира Милков, цитиран от БТА.

„Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна“, каза още той.

По думите му всичко това доведе до една фундаментално променена среда за сигурност, която е непосредствено около нас и това принуди НАТО и ЕС да предприемат определени реакции. Николай Милков отбеляза, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в НАТО. Той посочи, че през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

Софийският форум за сигурност е една от малкото неправителствени организации, които не се ползват от помощ от държавата, посочи министърът. В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези.

Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице, заяви Николай Милков.

Според министъра нещата силно се задълбочиха през последните две години, през които се намираме в постоянна предизборна ситуация. По думите му се дълбаят се разделителни линии, които не съществуват така, както се описват. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени