Connect with us

Нюзрум

СЕНЗАЦИОННО! ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преместиха срещата си в МФ, заради…

Published

on

Поредна среща на контактната група между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за Бюджет 2023. Представители на двете сили започнаха разговорите по проекта на служебния министър на финансите в парламента.

По-късно се преместиха в самото Министерство на финансите.

В Народното събрание двете коалиции потвърдиха, че ще търсят всякакви варианти дефицитът отново да бъде свален до 3%, а не 6,4 на сто, както е заложен.

Във Финансовото министерство представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат онлайн разговор с ресорния министър Росица Велкова.

„Ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен, бюджетът да влезе в трипроцентовите ограничения, за които сме говорили. Чисто технологично това ще се случи като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с дефицит с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел“, обясни Асен Василев преди срещата. 

„Изненадите не са големи: едното е Планът за възстановяване, другото е дивидент отчасти по издръжката на ведомствата и капиталовата програма. Не се пипат социални разходи, заплати и данъци на този етап“, заяви още той.

„Преди два месеца излезе информация, че публичните финанси на страната са в тежко състояние, очаква се дефицит над 6%. Това, което колегите изложиха като информация сега, потвърди тези данни отпреди 2 месеца. Изискахме подробна информация по отношение на капиталовите разходи, разходите за издръжка, дивидентите и възможността за това да бъде назначен 100% дивидент, като бъдат отчетени рисковете за БЕХ, да се съобразим изцяло да гарантираме финансовата и енергийната сигурност на страната“, коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Най-четени