Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ побесняха! Сезират ОССЕ, прокуратурата и ЦИК, заради гласуването в Турция

Published

on

Веднага щом получат протоколите от днешните изслушвания на шефката на ЦИК Камелия Нейкова и на „Информационно обслужване: Ивайло Филипов, „Възраждане“ ще сезират наши и международни институции за изборни измами с онлайн заявленията за гласуване в Турция. Това обяви на брифинг Петър Петров, заедно с депутати от партията.

Той посочи, че онлайн заявките за гласуване от Турция е процес, който придобива невероятни размери, а за сметка на това подобни искания от САЩ и Германия, например, намаляват. ИО администрира проверява и потвърждава онлайн заявленията.

„Това е изборна измама – десетки хиляди заявления от няколко IP адреса не само то Турция, а и от други държави. Подадохме жалби до прокуратурата и сезирахме ЦИК“, заяви Петров. 

„Държавните институции бездейства срещу тези изборни измами. Тези измами не са за първи път, подадохме такава жалба и след изборите на 2 октомври. Това продължи и на тези избори“, заяви депутатът.

И обясни – изслушването е било за да разберат какви мерки са предприети след като ЦИК и ИО са установили това обстоятелство, което влияе пряко на изборните резултати в България. Петров е категоричен, че има злоупотреба с изборни и лични данни – хората подали заявления не а гласували, защото не са знаели за това.

„Очакваме да чуем конкретни мерки, които ще бъдат взети от ЦИК за прозрачност на изборния процес. Вместо това чухме, че ЦИК се произнася с решения, освен ако е сезирана от „Възраждане“. Няма такова решение след нашите 2 искания до ЦИК. Това не може да бъде обжалвано и в съда. ЦИК препятства възможността на „Възраждане“ да защити изборния процес в България. Не знам защо“, ядоса се той.

„След тези 2 изслушвания заради липсата на отговори, ПГ ще сезира български и европейски институции за непрозрачността на работата както на ЦИК, така и на ИО, която непрозрачност води до манипулация на изборния процес чрез откриване на секции в Турция. Надяваме се институциите този път да си свършат работата, а ЦИК , която е отказала да вземе решение като е определяла правилата за разкриване на секции, този път да вземе мерки, с които да повиши доверието на изборите“, настоя той. 

Нека да не позволяваме няколко компютъра, дали в чужбина или България да определят изборните резултати“, каза още Петров.

Сигналите ще бъдат предадени на международните наблюдатели на изборите като ОССЕ, от които очакват съдействие и публичност. 

За изборните нарушения отговаря прокуратурата, но сигнал ще има и до КЗК. „Десетки хиляди души е възможно да не знаят, че техни лични данни за използвани за тези заявления“, обясни Петров. И каза, че за Турция нама нито едно заявление на хартия, всички са онлайн – 28 286. Това е рекорд.

„Възраждане“ не са поканени на преговорите между ГЕРб и ПП-ДБ и не знаят как вървят. „Те ще завършат без съставяне на правителство. Отстрани изглежда сякаш сме на евроатлантическа сватба и в момента се преговарят даровете, които да бъдат дадени. За обществото е ясно, че няма да има успех тази сватба. Ако получим третия мандат, ще предложим състав за правителство“, категоричен бе зам.-председателят на партията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени