Connect with us

Fake Harvard

Киро се изгаври с Христо Иванов и бившата му, ето кой им сложи за шеф

Published

on

Новината, че 30-годишният депутат от „Продължаваме промяната“ Стою Стоев ще отговаря за съдебната реформа в България, дойде изненадващо във вторник. Роденият през 1992 година и завършил НБУ Стоев по някаква причина беше предпочетен пред двама бивши правосъдни министри от коалицията – Христо Иванов и Надежда Йорданова, бившия МВР министър Бойко Рашков и бившия шеф на НС Никола Минчев.

В кариера на Стоев има кратък адвокатски опит в кантората на татко му – той започва да практикува през 2019, но скоро след това му се отваря възможност да замени адвокатската кантора с депутатската банка. Поглед към родословието на младежа дава някаква яснота как може да се обясни стремглавата му кариера.

Негов баща, оказва се, е един от надзорниците в Агенцията за приватизация от времето на НДСВ Теодор Стоев, който е бил консултант при сделките на френската фирма „Мекамиди“ за каскадите „Санданска Бистрица‘ и „Пиринска Бистрица“. Слагането на консултант по енергийни сделки за надзорник на приватизацията предизвика скандал през 2001 година.

По първата АП отказа да сключи сделката с чешката „Енерго Про“ и реши, че след приемането на стратегия за приватизацията в енергийния сектор ще обяви нова процедура, припомня същата година „Медиапул“. При сделката за „Пиринска Бистрица“ също не се стигна до подписване, защото в хода на процедурата към френския купувач „Мекамиди“ се присъедини и фирма на бизнесмена Гриша Ганчев. От агенцията тогава обясниха, че липсват гаранции, че новото дружество купувач „СИИФ Мекамеди- Литекс ООД“ ще спази ангажиментите в приватизационния договор, който е подписан само от френската компания.

„Корупционна (според мен) е и сделката за каскада „Санданска Бистрица“, на която съм един от проектантите, и която е продадена за 18 млн. долара на чешка фирма. Тя е изградена от 3 централи с доста големи подове и от там – доста електроенергия. Трите преработват 103 млн. куб.м. водна маса годишно и са общо 52 мегавата“, обяснява през 2006 инж. Манол Тимов.

Името на Теодор Стоев нашумя преди 2 десетилетия и с идеята за ревизия на приватизационния договор за „Златни пясъци”. „Това беше една изпусната фраза. Личното ми мнение е, че сделката е нищожна, защото Петър Жотев нямаше компетенции да я сключи и не я предложи за одобрение от Надзорния съвет на АП”, обясни надзорникът. Името на Стоев беше и на десето място в кандидатдепутатската листа на „Национално движение Симеон Втори” във Варна. Според варненските медии е сред приближените до Борислав Ралчев, депутат от НДСВ. „С Ралчев се познаваме от 16 години, но единствено като колеги”, коментира тогава Стоев.

Най-четени