Connect with us

Нюзрум

Тази дето извъртя скандалната социологическа свирка на Кирил Петков, дръпна ръчната: Няма и 40% го харесват

Published

on

„Управлението се намира на кръстопът – обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията“.

Това каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията. Очевидно шефката на дженпдърската агенция се е притуснила от негативната обществена реакция срещу социоложката свирка, която извъртя през седмицата на Кирил Петков, изкарвайки правителството му най-одобряването в България в последните 12 години!

Тя подчерта, че инфлация има в икономиката, но и в политиката – „инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти“:

„Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс – доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не“, дръпна ръчната скандалната социоложка.

В предаването „Неделя 150“ доц. Димитрова допълни:

„Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии – едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата – раздалечаване между него и изпълнителната власт“.

Най-четени