Connect with us

Гербери

Депутат обяви на чия сметка можем да пишем обедняването с чиста съвест

Published

on

ПП-ДБ не могат да надмогнат собственото си его. Това каза в Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ Делян Добрев, член не Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката.

„Всъщност виждате, че въпреки всички отстъпки от страна на ГЕРБ, въпреки договорената законодателна програма с 30 закона, те в един момент се оттеглят от тези преговори, от подкрепата за общо правителство, защото искат да управляват сами. Това предлагат. Във втория мандат да излъчват кабинет и всички останали да ги подкрепят. Само че българският избирател не им отреди такава роля. Българският избирател ги постави на второ място, въпреки че те бяха коалиция от 7 партии, 77 организации и не знам още колко подкрепящи ги, та всичките тези станаха втори. Имат 60 и няколко депутата в парламента и с 60 депутата не можеш да искаш да имаш самостоятелно правителство, просто не работи така парламентарната демокрация, което означава, че тяхното его е толкова голямо, че те не могат да споделят отговорността за управлението на държавата с някой друг. А и може би ги е страх, защото както видяхме в края на миналата седмица, от Министерство на финансите внесоха бюджет с 12 милиарда лева дупка в него. Ние такава дупка, такъв дефицит в бюджета сме нямали никога от началото на демокрацията от страната. Дори 1997 година дефицитът в държавния бюджет е по-малко от тези номинални 12 милиарда лева, за които говорят Министерството на финансите. Т.е. положението в страната е страшно. Те или не могат да надмогнат собственото си его, или ги е страх да поемат отговорност, защото ще се наложи да оправят собствените си каши“, каза Делян Добрев.

По думите му, коалицията ПП-ДБ преследва някакви техни тясно партийни цели, не се интересуват от това да се стабилизира положението в държавата.

„Няма логика, няма как, физически е невъзможно да приемеш законодателна промяна с 30 закона в рамките на един месец. Един законопроект, да, вярно е, че вървят няколко законопроекта едновременно в парламента, но всеки законопроект отнема от между месец и два месеца да бъде приет. Т.е. дори и 10 законопроекта да вървят наведнъж в парламента, на нас ни трябват три-четири месеца за да приемем тази законодателна промяна. Ако няма да има правителство, защо изобщо я изработвахме тази законодателно промяна?“, добави Добрев.

По думите му, техният фокус е върху съдебната реформа. Това изтече в медиите. Те са си го написали във вътрешен чат.

„Пишат го и го казват. Има много по-важни закони, тези свързани с Еврозоната например, виждате, че те не говорят за тях. Нали бяха много големи радетели за Еврозоната? А защо спряха да говорят за Еврозоната? Ами защото всъщност те провалиха шансовете на България да влезем в Еврозоната. От една страна заради инфлацията, която от април месец 2021 година, всъщност от първия месец на управление на „Промяната“ ние не отговаряме на европейския критерии за инфлация, а вече не отговаряме и по критерия за бюджетен дефицит, защото за да влезем в Еврозоната, трябва да имаме бюджетен дефицит не по-голям от 3%, а ние към момента имаме 6,4 по прогноза на Министерство на финансите. И дори според мен и това е оптимистичен вариант, защото в този Закон за държавния бюджет е заложен растеж на икономиката с 1,8%, докато БНБ, прогнозата на БНБ е за 0,4%, а прогнозата на Международния валутен фонд е за 1,4. Т.е. по-скоро икономическият растеж ще бъде някъде по средата между 0,4 и 1,4. А по-ниският икономически растеж веднага означава по-малко приходи в бюджета и по-голям дефицит, защото тя е разходната част се бюджетира и тя е фиксирана“, каза още Делян Добрев.

„13.7 милиарда, и то при положение, че се случи този 1,8% икономически растеж, който е прекалено оптимистичен. Т.е. за това може би те се уплашиха и не искат да участват в управление, защото те не само не могат да решат проблемите на държавата, те ги създадоха, последните две години ги създадоха. Хората обедняха. Кумулативната инфлация от април месец 2021 година досега е 27-28%. Т.е. всички хора в България са си загубили близо 1/3 от спестяванията, само за този период 1/3 от спестяванията. Ето сутринта по националните телевизии слушах редица анализатори, които сравняват цените и какво можем да си купим или какво сме можели да си купим 2013 година и сега, и се оказва че сега можем да си купим по-малко неща. И заключението, тяхното заключение беше, че това обедняване се е случило в последната една година. Т.е. ние спокойно това обедняване можем да го пишем на сметката на „Промяната“ с чиста съвест“, добави депутатът от ГЕРБ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени