Connect with us

Нюзрум

Юрист попари референдума на „Възраждане“

Published

on

Няма как парламентът валидно да приеме подобно решение, без да наруши българската Конституция и договорите на ЕС. Това заяви пред БНР доц. Христо Христев – преподавател по право на ЕС, относно предлагания от партия „Възраждане“ референдум за запазване на българския лев. 

„Провеждането на подобен референдум по този въпрос ерозира основите на принадлежността на България към ЕС. За мен зад цялата тази манипулативна операция стои точно това – малко или повече план за откъсването на България от ЕС и за преразглеждане на геополитическата ориентация на страната. Потенциална опасност е това да унищожи всички положителни ефекти от развитието ни през последните 30 години“, предупреди той.

Според него тази тематика трябва да бъде разделена на две: 

„От една страна трябва да бъде потърсен отговорът – възможно ли е провеждането на законен референдум по въпроса, който предлага политическата партия и нейният лидер. От друга страна стои въпросът – какво точно стои зад тази инициатива, какви са политическите измерения на подобно искане“. 

Доц. Христев коментира въпроса от правна гледна точка. Според него се правят внушения и откровени манипулации:

„Категорично референдум по въпроса дали да бъде запазена българската национална валута до 2043 г. или която и да е година, което означава да не бъде въведено еврото, съобразно предвидените в договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС и в договора за функциониране на ЕС – такъв референдум правомерно не може да бъде проведен. В Конституцията има специална разпоредба, която е въведена във връзка с присъединяването на България към ЕС“.

Според него провеждането на референдум по поставения въпрос не съответства на тази разпоредба на Конституцията. Освен това в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление много ясно е определено, че референдуми по въпроси, които са предмет на уредба в международен договор, който е влязъл в сила, не може да има. По думите му този въпрос противоречи на задълженията на страната ни от членството в ЕС. 

„Този въпрос е предмет на достатъчно ясна уредба както в Конституцията, така и в договорите на ЕС“, подчерта той.

Не трябва да се допуска да влизаме в този сюжет, категоричен е доц. Христев напомни, че вече се намираме във финалната фаза на присъединяване към еврото.

Колкото и подписи да е събрал някой, никой не може да генерализира мнението на българския избирател, категоричен бе още той.

Според него се трупат твърде много елементи на информация, които поставят под въпрос какво стои зад тази инициатива. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени