Connect with us

Гербери

Даниел Митов срина опорките на Асен Василев за бюджета, последва изненадващ въпрос

Published

on

Желанието да има редовен кабинет е първото нещо, с което отиваме в парламента и последното, с което си тръгваме. Няма друга по-важна задача пред България в момента. Това каза пред bTV Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Ходенето от избори на избори очевидно не води дрържават наникъде. Ние вървим само назад“, подчерта той.

По думите му, отговорните партии трябва да си дават сметка, че когато влязат в парламента трябва да предстанат да бъдат представители само на един сегмент на обществото.

„Каквито и критики да отправяме ние, това не означава, че нямаме зрялото разбиране за това, че най-стабилната формула в сегашния парламент би била между първия и втория. И ние видяхме в разговорите, които бяха проведени по отношение на законодателната програма, че различията не са толкова много“, посочи Митов.

Advertisement

„Поставянето на условия на мен ми прилича на желание отново да се взриви парламента и да няма редовно правителство и да се ходи на избори отново“, каза той относно претенциите на ПП-ДБ.

„Каква е логиката – няма да подкрепим първия мандат, ще подкрепим втория. Добре, вие имате ли някаква представа какво ще се случи с втория?“, попита той колегите си от ПП-ДБ.

Той заяви, че въпроси като еврозоната и Шенген няма как да бъдат решени без стабилно мнозинство и редовно правителство. „Еквилибристиките и шантажът на ПП-ДБ е отново признак на безотговорност и детинщина“, заяви Митов.

„Със сигурност ще търсим най-стабилния вариант. Това е коалиция между първия и втория“, изтъкна той.

„Проблемът е, че в самата коалиция ПП-ДБ няма разбитателство за подхода. Очевидно е, че динамиката в коалицията е такава, че те произвеждат в момента нестабилни конструкции и правят цялата държава заложник на детинщини. Знам, че се появиха отникъде и тръгнаха да се учат на гърба на всички граждани, допуснаха много грешки“, каза Митов.

Advertisement

„Крайно време да се сложи край на тези детинщини“, допълни той.

„Това, което виждам аз, е че ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория. Защото познавам динамиката на подобен тип процеси“, каза Митов.

Той обясни, че много хора в ГЕРБ не желаят да влизат в коалиция с ПП-ДБ. „Лидерството в случая е да обясниш на тези хора защо го правиш. За да продължат да ти вярват, трябва да обясниш. Те нямат лидерския потенциал да обяснат на хората защо в момента вървим в тази посока“, смята Митов.

Според него, трябва да има лидерска среща: „Борисов веднъж вече се среща с лидерите на другитеполитически фракции в парламента. Като лидер е готов да продължи този тип разговори“.

По повод твърденията на ПП, че водят разговори „с всички“ за съставяне на кабинет с втория мандат, той попита: „Асен Василев с „Възраждане“ ли ще прави коалиция? От тях ли ще търси подкрепа?

Advertisement

Митов коментира и двата проблема, които според Асен Василев са заложени в проектобюджета, и които биха могли да свалят наполовина бюджетния дефицит. Той обясни, че парите от Плана за възстановяване няма как да бъдат заложени в бюджета, защото те просто няма да дойдат. Траншовете няма да пристигнат.

Относно залагането на вземане на 100% от дивидентите на държавните дружества Митов каза: „100% дивидент означава да вземеш на държавните предприятия възможността да инвестират във всякакви иновации – взимаш им парите и те си стоят така, както са“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени