Connect with us

Нюзрум

Калоян Методиев нападна Радев: Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации за пари

Published

on

„Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации за пари. Всяко второ изречение на президента Румен Радев е „приемете ми бюджета“, „приемете законите за милиардите по Плана за възстановяване“. Той се държи като човек, който управлява. А работата на парламента е да определя как се разпределят парите в държавата, съобразно партиите, избрани на изборите. Президентската институция има само една регулираща роля. Радев ни е пети президент и никой досега не се е държал така“.

Това мнение изказа политологът Калоян Методиев, който е и бивш началник на кабинета на държавния глава, пред БНР.

По думите му „една каруца няма как да върви, като се слага конят отзад“:

„Каруцата е правителството, а мнозинството е двигателят, който ще я тегли. Президентът не им казва да съставят правителство, а ги тласка да му приемат бюджет“.

Методиев подчерта, че за излизане от кризата, в която се намира държавата, има два пътя:

„Единият е организирано – с ред, с диалог, с поетапни мерки. Другият път е хаотично. Разговорите на президентските консултации ме карат да мисля, че се върви към пътя на хаоса, защото не се говори за стабилизиране на държавата, на икономиката, на връщане на реда в парламента, на партийната система, какъвто е европейският модел, на наваксване на изоставането ни от Румъния и въобще от всякакви европейски формати в последните 8-9 месеца, а се говори за пари“.

Според него президентът не се държи като всички останали европейски президенти по време на криза.

„Трета година казва колко са лоши партиите и не могат да се разберат. Президентската институция започна да играе като дестабилизиращ фактор. … Цяла България вижда, че има апетит за власт. Правят се и се разрушават партии с идеята да продължат служебните кабинети до безкрай“, коментира още политологът и изтъкна, че базира думите си на факти.

„Трябва да се направи широко правителство тип „Димитър Попов“ и максимален брой партии да влязат в това програмно правителство“, смята Калоян Методиев и посочи, че има приоритети, около които могат да се обединят партиите в  Народното събрание.

„Първо трябва да се състави мнозинство, което да е гарант и което да управлява процедурите, законите и политиките в страната. В момента сме свидетели на едно надлъгване между ПП-ДБ и ГЕРБ“, каза той и прогнозира вероятност отново да се стигне до предсрочни избори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени