Connect with us

Нюзрум

ИЗВЪНРЕДНО: Нинова обяви промени в закона, които внася БСП

Published

on

БСП внася предложения за промени в закона, насочени срещу домашното насилие. Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Имаме собствена законодателна програма, която от днес внасяме в деловодството на НС“, заяви Нинова.

Тя посочи кои ще бъдат тези законопроекти:

– Законопроект за увеличаване на работната заплата, която да влезе в сила още от юли тази година, а не от януари 2024 г.

– Законопроект за наказанията, свързани с войната по пътищата

– Законопроект за повишаване на наказанията за трафик на мигранти

– Законопроект за увеличаване на наказанията за детска порнография и домашно насилие

На въпрос какво очаква от консултациите при президента за съставяне на правителство тя заяви: „Очакванията ми от консултациите са това да бъде една формална процедура“.

„ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са еднакви по приоритети – те се караха кой краде повече, така че очакваме да се разберат – имат еднаква позиция по Еврозоната, джендър идеологията, даването на оръжия за Украйна“, подчерта Нинова.

Относно бюджета тя каза, че ако се внесе бюджет от служебния кабинет, те ще предложат промени между първо и второ четене, а ако се предложи от редовен кабинет, сформиран чрез първите и вторите в парламента, то те ще се внесат техните предложения и ще се борят за тях, както са го правили винаги.

Лидерът на БСП уточни, че са на една позиция с първите две сили по ПВУ, съдебна реформа, Шенген.

„Внасяме закон за борба с домашното насилие. Не сме в никакъв случай за домашно насилие, каквото се опитва да ни се приписва през годините. Но категорично се противопоставяме през този закон да се прокарва джендър идеология“, заяви Нинова.

„Изчистили сме този закон от всички текстове, които касаят децата, джендър идеологията при децата, образованието в тази посока. Нито един такъв текст. И всички текстове, които гарантират, че домашното насилие ще бъде наказано така, както трябва“, обясни тя.

„За“ сме тази борба, но не пипайте децата!“, отсече Нинова.

„Внасяме онзи закон за домашното насилие, който ви е познат от предишния парламент, включително нашето предложение за областни и кризисни центрове“, допълни лидерът на БСП.

Най-четени