Connect with us

Нюзрум

Депутатите определиха петък за неработен ден! Причината е..

Published

on

Парламентът няма да работи на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам утре 21 април.

Решението бе прието със 159 гласа „за“; 41 „против“ и

20 „въздържал се“.

Предложението бе направено от парламентарната група на ДПС, защото именно в петък е първият ден на Рамазан Байрам.

От името на християните специален поздрав към мюсюлманите в България и всички български граждани мюсюлмани извън България, които живеят по света, отправи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Нашите братя и сестри мюсюлмани празнуват утре своя голям празник Рамазан Байрам. Ние в ДПС изповядваме философията, че различието е богатство. Всеки трябва да отстоява своята идентичност, ако е необходимо да му помагаме да прави това, но в заедност да градим общото ни бъдеще на тази древна и свещена земя, която е наша обща Родина. Доказано е в нашата нелека историческа съдба. Разбирателството и толерантността между представителите на различните религиозни общности в България са повод за гордост и единство на нацията“, категоричен бе Цонев

„Както Великденският пост, така и Свещеният месец на Спасението ни учат на смирение, покаяние и милосърдие. Нека отворим сърцата си за състрадание, прошка и подкрепа, а дните ни да бъдат изпълнени с разум и отговорност пред бъдещите поколения“, призова той.

„Силата на заедността ни дава вярата и надеждата, че можем да се справим с всички трудности и изпитания – и като хора, и като държава“, допълни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

„Честит празник, скъпи братя и сестри мюсюлмани, бъдете живи и здрави, вие и вашите семейства и всички хора, които обичате и бъдете все така патриоти в Родината, в която живеем и в която сме се родили“, отправи своя поздрав Йордан Цонев.

При гласуването от „Възраждане“ бяха „против“, а от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се въздържаха.

Възраждане възразиха с мотива, че нито правилника на НС, нито Кодекса на труда позволяват такова решение. Беше изтъкнато, че има възможност всеки депутат да подаде молба до председателя на парламента да отсъства. Костадин Костадинов заяви:

„Според. чл. 13 ал. 4 от Конституцията, религията не се използва за политически цели. Създаваме прецедент, защото в нашия парламент, освен източноправославни и мюсюлмани има и представители на други религиозни деноминации“, посочи Костадин Костадинов.

Според Гюнай Хюсеин от ДПС искането не е в противоречие с Конституцията.

„Не виждам нищо политическо в това решение! Напротив, България винаги е била еталон за етническа толерантност“, категоричен бе той.

Най-четени