Connect with us

Нюзрум

Политолози разнищиха дразгите между ПП и ДБ и ще направи ли Борисов правителство 

Published

on

По време на брифинг в сряда лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че ще поканят на разговори „абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента“.  Но готови ли са политическите сили на компромиси в името на редовен кабинет?

За първи път от 2021 г. Борисов постави условието, че ако няма стабилно мнозинство, няма да има разговори за актуализацията на бюджета. Това коментира пред Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева.

Тя коментира и предизборната кампания на ПП-ДБ: „Моите наблюдения и информация на терен е, че ДБ правеше кампания и се опитваше да направи нещо, включително слагаше в торбичките рекламни материали – да има нещо да дадат на хората, докато ПП така и не разбраха защо не може да подаряваш една празна торбичка и какъв символ е това“. Тя прогнозира, че ще се засили усещането, че двете формации трябва да продължат да се развиват самостоятелно. 

„А това ще се притиска от приближаващите местни избори. Много е тежка ситуацията там на отношения вътре в коалицията и на възможността да изграждат някакви отношения по места“, посочи Буруджиева. 

Според нея, ПП и ДБ са изпуснали момента за постигане на компромиси с ГЕРБ, който е бил след предишните избори. 

Според политолога Даниел Смилов и ПП, и „Демократична България” имат силен интерес да останат партньори, като не очаква да има разминаване в позицията им. „Борисов отвори вратата и към президента, това беше интересно. Моят прочит беше, че вероятно има предвид „Има такъв народ“ (ИТН), защото те са топлата връзка с президентството, техни хора работят в президентството“, каза той.

„Ако не се реализира правителство между ГЕРБ и ПП има възможност за друго правителство. Въпросът сега е дали Борисов ще реши да отиде на избори”, коментира още Смилов.

Според него ПП са направили грешка, като са излезли с изявление относно резултатите от изборите преди ГЕРБ и Бойко Борисов. „Борисов каза – евроатлантик съм, но имам и други опции“, обобщи ситуацията той.

„Той (Борисов) се стреми към широка коалиция с ПП-ДБ на първо място, защото тя изглежда по-легитимна, както пред европейските партньори, така и пред българското общество”, заяви социологът Елена Даринова. По думите ѝ обаче не трябва да се пропуска заявката на „Продължаваме промяната”, че няма да участват в правителство с мандат или с участието на ГЕРБ.

Политологът Росен Стоянов посочи, че по-възможен вариант е съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Той видя и опит за вкарване на клин между ПП и ДБ от страна на партията на Борисов, която в брифинга си не отчете позицията на „Продължаваме промяната“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени