Connect with us

Fake Harvard

Кирил Петков и Асен Василев не вярват на ушите си: Организираха им погребение по БНР! Отиват си…

Published

on

Има възможност за 3 вида правителство. Това обясни пред БНР професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН.

Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство, смята той. „То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство би гарантирало спокойствие, защото идват общински избори. Ще има люта борба за София и изпълнения по жълтите павета“, коментира той.

Най-голяма вероятност има да се направи експертно правителство, посочи професорът. 

„Има 4 партии в парламента, които биха могли да го направят. „Възраждане“ не ги броим, защото те имат друга игра и още мегдан да увеличат електоралната си подкрепа на следващите избори. Корнелия Нинова трябва да бъде убедена, че трябва да се направи такова правителство, тъй като нейните депутати ще осигурят 120-те човека. ГЕРБ и ДПС нямат 120 депутата“, смята математикът, който доскоро анализираше развитието на пандемията.

Advertisement

Програмно правителство се прави, когато страната е изправена пред тежки проблеми, обясни проф. Витанов. 

„То прокарва непопулярните неща. ГЕРБ няма да пострада, ако направи програмно правителство. Членовете и симпатизантите са настроени за този вариант. Биха преглътнали факта, че трябва да се разбират с БСП и ИТН“, смята проф. Витанов. Той не изключи и възможността този вариант да получи подкрепа от ДБ.

„Такъв вариант би бил подкрепен от външнополитическите ни партньори. Позицията на Христо Иванов обаче е малко неясна към момента. А ПП каза, че няма да подкрепи правителство, в което участва ГЕРБ“, добави той.

Ако ПП-ДБ изобщо не участва в правителство, това ще ги ощети, казва проф. Николай Витанов.

„Те се дърпат, за да спечелят битката в София на местните избори. Николай Събев обаче се усети и каза, че ако ПП не се преструктурират, може да загубят на общинските избори. ПП е млада партия и, ако не успее да се намести на общинско ниво, този проект ще върви към закриване. Те ще останат без корени“, допълни математикът.

Advertisement

Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, а ПП губят, прогнозира той. 

„Ако продължат, те ще повторят съдбата на ИТН. ДБ си седи на 8%. Ако ПП продължат да влачат тази коалиция надолу, ДБ ще предпочетат да се явят сами на избори. „Възраждане“ вървят нагоре. ДПС са си константа – 12-13%. БСП се стабилизира, може и да вдигне малко. ИТН може и да продължи. Би могъл да влезе и „Български възход“, анализира Николай Витанов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени