Connect with us

Нюзрум

Експерт хвърли бомба за нови избори юли месец, заради…

Published

on

Резултатите от предсрочните избори показаха дълбокото разделение на обществото. И то е основно по две ключови оси.

Едната е антиевропейско – проевропейско, което чисто математически е 10% за Костадин Костадинов към 90%, разпределени за останалите партии – поравно между тези на статуквото и на промяната. Така излиза, че другите 90% трябва да формират някакво управление, но там никой няма превес.

Засега вариантите за възможни коалиции, отново чисто математически, са следните. Първият е между ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“. Но тук няма да говорим за същинска коалиция, а за тип експертен кабинет. Просто ще е подкрепен от други партии, коментира за „Телеграф“ Политологът доц. Стойчо Стойчев.

Рискове

Голямата проблематична коалиция е между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП), защото знаете, че вторите изградиха политическата си идентичност изцяло върху анти-ГЕРБ говорене. Тяхната цел беше да премахнат този модел от управлението. Не върви предвид предстоящите местни избори да тръгнат да правят компромис с това, върху което си градят политическата идентичност.

Що се отнася до „Демократична България“ (ДБ), нещата не са толкова остри. Но предвид предстоящите избори през есента, смятам, че ДБ ще гледат много по-дългосрочно на отношенията си с ПП, отколкото да тръгнат да правят мнозинство с ГЕРБ и да рискуват с това.

Вярно е, че в ДБ има гласове, които са за коалиция с ГЕРБ. Те са на мнение, че след като не са успели за две години да премахнат партията на Бойко Борисов, просто трябва да ги преглътнат.

Колкото до поста на Христо Иванов във Фейсбук, където говори, че е необходим разговор, той дори да смята така, нещата не зависят само от него. Все пак най-вероятно Кирил Петков и Асен Василев ще изключат евентуална коалиция.

Объркване

Ако не се състави кабинет, може да има нови избори през лятото. Президентът вече даде заявка, че няма да бави връчването на мандатите. Така че съвсем нормално, както беше през 2021 година, може да има през юли предсрочни избори. Няма основание да се мисли за избори 2 в 1. Есента е твърде далече. А и провеждането на два вота не е добър вариант, защото ще доведе до много проблеми.

Хората се объркват, отиват да гласуват уж за едно, пък дават вот за друго. Така стана с референдума на Слави Трифонов през 2016 година или през есента на 2021 година с президентските и парламентарни избори. Вярно е, че по принцип летните месеци не са добри за провеждане на избори и гласуват най-вече тези, които не могат да си позволят да отидат на почивка. Но е напълно възможен вариант.

В момента не става дума за това какво дължат партиите на избирателите и какво хората очакват от тях.

Сега слушам как обществото очаква да има кабинет. Напротив, това съвсем не е така. Защото тези, които са гласували за „Продължаваме промяната“, съвсем не искат коалиция с ГЕРБ и обратното. Те се противопоставят едни на други. Общото им управление е еднакво нежелано и от едните, и от другите. Абсурдно е тези две коалиции да управляват заедно.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени