Connect with us

Нюзрум

ВМРО скочи срещу бивш депутат от ПП, искащ да купи къщата на Димитър Талев

Published

on

Вчера стана ясно, че бившият депутат от „променящите“ и настоящ кандидат за такъв от заявилото се още преди изборния ден като „управляващо мнозинство“ иска да купи къщата на легендарния български писател и родолюбец Димитър Талев в Прилеп. Тази новина накара съпредседателят на ВМРО Александър Сиди да реагира остро. Не защото инициативата е лоша, а защото е чисто популистки предизборен трик.

Заявеното във „Фейсбук“ желание къщата на Талев да стане собственост на Фондация „Манол Пейков и приятели“ е изключително голям цинизъм, бих го нарекъл даже еманация на цинизма на Пейков и приятелите му от „силите на доброто“. На страницата на въпросното лице във „Фейсбук“ даже има обявена набирателна сметка за дарения. Е, по-голяма наглост от това напоследък не бях виждал, възмущава се съпредседателят на ВМРО.

Ние от ВМРО припомняме на всички български граждани, че г-н Пейков беше депутат от ПП. Същите тези като управляващи назначиха министъра на културата Атанас Атанасов. Това е лицето, което от своя страна назначи скандалния директор на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев. Директорът на държавния фонд, който отпусна държавни – 90 000 лв., за драг шоу с елементи на садизъм и официално обявени хазартни игри.

Защо г-н Манол Пейков, като част от онази управляваща коалиция, не поиска държавата да купи къщата на Димитър Талев, след като толкова милее за културно-историческото наследство на БългарияТогава не само че и дума не се обелваше за това, но по време на същото това управление бяха предадени, направо изтъргувани, правата на македонските българи. Помните лиСъщите тези свалиха ветото за влизане на Македония в ЕС, отбелязва още факти войводата.

„Днес къщата на легендарния ни писател изглежда изоставена и тежко занемарена – никой не е стъпвал там от повече от три години“, вайка се във „Фейсбук“ кандидат-депутатът Манол Пейков. Най-вероятно, за да привлече повече състрадание и повече гласове към себе си.

Къде бяхте Вие като общественици и депутатиЩо за наглост и бутафорен патриотизъм е тази пошла акция, зад която се крият чисто предизборни, а и доста финансови интереси, най-вероятно, задава още въпроси Сиди.

Инициативата безспорно е добра, трябва въпросът с къщата на Талев да бъде решен. Спешно! Но някак си дни преди изборите в които си кандидат да споделиш за своя идея от шест месеца… намирисва на многото чесън в патриотичното шкембе, което някои негови колеги кандидати нагъваха във „Фейсбук“, правейки се на патриоти и на близки до обикновените хора. Няма как да си близък до хората обаче, след като току-що си заграбил милиони от далаверата с газа и в замяна си продал българщината в Македония, навеждайки се пред задокеанските си господари…

Сигурно е модерно да се правиш на патриот. Не знам. Понеже никога не съм се правил, а винаги съм бил убеден български патриот, не знам какво е да лицемерничиш за два гласа повече. Тъжно и жалко е ако инициативата на господин Пейков е предизборна. Още по-тъжно и жалко ще е ако не е. Защото той не е кандидат от някоя малка партия с шанс евентуално да влезе в парламента. Той е кандидат на онези умни и красиви, които ежедневно ни убеждават, че буквално на 3 април ще започнат яко да ни управляват. Ако наистина милее за Талев, то трябва да поиска от своите колеги държавата да закупи къщата на Талев с едно от първите си действия в управлението, гневи се още Сиди.

Ние от ВМРО категорично заявяваме, че такива национални богатства, носещи символа на борбата за Освобождението на Македония, паметници – бранещи българщината от другата страна на границата, не бива да попадат в частни ръце. Работа на държавата е да се погрижи да откупи, продаващите се 2/3 от имота, да го ремонтира и да го превърне в музей. Всякакви опити за див патриотичен популизъм от лица, които гласуваха срещу интересите на България и македонските българи в Македония, като с това извършиха национално предателство, трябва да бъдат разследвани от органите на реда и да бъдат съдени със цялата строгост на закона.

Това е престъпление, равносилно на придобиването на Панагюрското златно съкровище от някой дребен шанаджия, жаден за голяма печалба, придобита с дарения от българските гражданикатегоричен е съпредседателят на ВМРО Александър Сиди.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени