Connect with us

Нюзрум

Обстановката се изостря. Военният министър обяви в опасност ли сме

Published

on

Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава. Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта. Напротив – задълбочава го. Обстановката се изостря. Личната ми оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване.

Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира новината, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. 

„В договора ясно е написано как участва Министерството на отбраната. Предоставяме тези амуниции, боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на Народното събрание относно оказване на подкрепа на Украйна. В това решение ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия, които изтичат. Това сме и направили.

Предоставили сме амунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ. Къде ще отидат те след това, не мога да ви кажа. Решение на самите фирми е с кого и как ще търгуват, но при спазване на законовите основи. Няма как да бъде предоставено въоръжение, без да има разрешение от комисията, която е към Министерството на икономиката“, каза още той.

Преди краткото си изявление, Стоянов и главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев пуснаха в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913).

„Със създаването на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни бе продължена изградената през годините традиция за отбелязване на бележити годишнини от българската военна история.

Поставяйки акцент върху участието на Българската армия в Балканските войни, подвигът и саможертвата на българските воини в борбата за национално освобождение и обединение на родината. Националният комитет допринася за популяризирането на българската бойна слава, надписана със златни букви в страниците на световния военен летопис“, отбеляза военният министър. 

Пощенско-филателното издание се състои от пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Събитието е част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 110-ата годишнина от Балканските войни, чийто председател е министърът на отбраната.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени