Connect with us

Импийчмънт

Радев затвори устите на войнолюбците с тези думи за Украйна

Published

on

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел, пише БНТ.

Държавният глава уточни, че ако някоя страна поиска да купи оръжие от българската индустрия, тя трябва да посочи крайния потребител и страната ни ще постави условия то да не отива в Украйна.

„С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна“, каза Радев.

В същото време, президентът поиска цялата ядрена енергетика в „зеления преход“ на ЕС

България ще настоява в Акта за индустрия с нулеви нетни емисии, който дава тласък на зелените технологии на Европейския съюз, да намерят място всички съществуващи ядрени технологии. България вече е загубила много от спирането на своите 4 реактора при влизането си в ЕС. Това каза президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Съвета в Брюксел.

Държавният глава посочи, че към момента в този нов акт се изключват определени ядрени технологии и се залага само на малки модулни реактори и на реактори 4-о поколение, които все още са в процес на разработка.

„Ние и до днес носим своите последствия от това. Затова на нашата среща с президента на Франция Еманюел Макрон на миналото заседание на Европейския съвет това беше една от основните теми“, заяви той.

Заедно с още 8 държави-членки от ЕК, България подкрепи и общия неформален документ.

Държавният глава открои също така значението на българската инициатива „Solidarity Ring“ в областта на енергетиката, с която по предложение на страната ни се обединяват газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Така допълнителните количества природен газ от Азербайджан, договорени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през м.г, могат много бързо да бъдат пренесени към Европа.

„В края на април по моя покана президентът на Азербайджан Илхам Алиев отново ще бъде в България, за да сключим меморандум, тоест България от страна, през която преминаваше само руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от различни източници и става гарант за енергийната сигурност в региона“, подчерта президентът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени