Connect with us

Гербери

Томислав Дончев: Първо място за ГЕРБ би дало повече шансове да се формира кабинет

Published

on

Първо място за ГЕРБ на изборите би дало на България повече шансове да се формира кабинет. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Ние сме в състояние да правим компромиси, да потъпкваме до голяма степен политическото его, включително да предлагаме конструкции като кабинета Габровски, които да изключват от участие титулярните политически представители, само и единствено с цел да има работещо правителство“.

По думите на Дончев с поредицата от избори сме на ръба да изгубим смисъла на политиката, който е да произвежда резултати в полза на общественото развитие. Политиката не е технология на перманентния скандал, а в последните две години смисълът стана „кой на кого по-хубаво ще се скара“, смята той.

На въпрос на какви компромиси са готови от ГЕРБ за да има кабинет, Томислав Дончев отговори: „на всичко до линията на самосъхранението“. Според него опциите са три – първата е партията, събрала най-много подкрепа, да състави политически кабинет, евентуално с подкрепата на друга партия. Вторият вариант е правителство на малцинството, а третият – моделът на кабинета „Габровски“.

Който и да е коалиционен формат в следващия парламент ще е невъзможен или труден, коментира политикът.

„Изчезна търсенето на сътрудничеството, а то е най-естественото. Всяка политическа сила представлява част от българското общество. Може би има нюанси в целите, в принципите, но какво по-естествено от това да се опитаме да са представени в управлението максимално широк кръг граждани?“

Дончев не отговори на въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили правителство на малцинството на „ПП-ДБ“ и попита с какво ситуацията през април 2023 ще е по-различна от есента на 2022 г.

Въпросът за съдебната реформа е важен за политиците, за партньорите ни и за българските граждани, заяви Томислав Дончев. Коментира обаче, че текстът, предложен от служебното правителство не е единственото, което би изчерпало темата.

Дончев заяви, че не е присъствал на всички срещи на Бойко Борисов в американското посолство във връзка със санкциите по „Магнитски“.

„Магнитски“, освен типичен наратив на всяка партия, е сигнал, който ние като общество и като политици не съм убеден, че сме разчели. Едно е абсолютно сигурно – това е пряка илюстрация, че в България като общество, като държавни институции, нямаме капацитета да се справяме с проблемите си сами“, смята той.

Според Дончев инспекциите на регионалното министерство за пътните настилки са извършени с политическа цел точно в началото на предизборната кампания.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени