Connect with us

Нюзрум

След анализ на цените: Нелоялни практики и съмнения за високи печалби

Published

on

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите”, заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който представи резултатите от анализа на развитието на цените на основни хранителни продукти.

„Постоянен мониторинг, ще има и постоянни проверки. Направени са над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение”, обясни Алексиев.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, добави министъра. 

„Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено”, заяви от своя страна Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Алипиев даде няколко примера за нелоялна търговски практики. „Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена. Подвеждаща информация за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство се оказва, че са внос от други страни”, каза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени