Connect with us

Нюзрум

Трима експерти заговориха за опасен прецедент заради космическите цени и ефективност близо до 0

Published

on

Вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че има необоснавани надценки и печалби при търговията на дребно. След повече от 600 проверки в хранителните вериги, държавата е установила нелоялни търговски практики.

Според синдикатите цените на стоките от производител до магазина скачат с 40%-50%, а в някои случаи дори до 100%.

Това е информация, която дойде от ресорното министерство след среща с търговци и производители. Кога ще спре поскъпването на цените – темата коментираха банкерът Левон Хампарцумян, икономистът Кузман Илиев и председателят на Федерацията на независимите синдикати от хранително-вкусовата промишленост към КНСБ Славчо Петров в ефира на bTV.

Хампарцумян заяви, че мярката, която правителството предлага, е наивна от търговска и икономическа гледна точка.

„Тъй като това е гореща тема, може би правителството се опитва по някакъв начин нещо да направи. Ефективността обаче ще бъде близо до нулата“, добави той.

Кузман Илиев заяви, че това, което в момента се случва, е изключително опасен прецедент.

„Целта е да направим мили очи на партньорите ни в ЕК, че нещо правим по линия на инфлацията, тъй като това е единствената причина да не влизаме в еврозоната“, заяви той.

Славчо Петров заяви, че е „за“ таван на надценката.

„Сигурен съм, че има спекула. Контролът, който трябва да осъществява държавата, трябва да е строг и редовен, а не кампаниен“, заяви той.

Най-четени