Connect with us

Парламент

БСП е оградена отвсякъде с враждебни субекти, а целта на Румен Радев е да я смъкне под 4%

Published

on

„Със сигурност ще дадат ново начало на нови перспективи за хора, които търсят място в политическия живот. Виждаме опити за възраждане на стари политически проекти, опити за създаване на нови със стари муцуни. От друга страна, сме свидетели на опити за преформатиране на опорните точки в конвенционалните партии. 

Предстои да видим какъв ще е напънът от ИТН и дали те ще успеят отново да влязат под прожекторите, да съумеят да бъдат в играта“, заяви политологът проф. Росен Стоянов.

Качественото ново е обединението на „Продължаваме промяната“ и ДБ. Разширяването по посока на „Продължаваме промяната“ е рисков ход. Скандалите придържат интереса към тази коалиция жив, създават впечатление, че нещо важно там ще се случи“, смята политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според проф. Стоянов, когато дойде време за редене на листите една коалиция усложнява избора, защото политическите партии трябва да направят компромиси и отстъпки.

„БСП е оградена отляво и отдясно с враждебни субекти. Най-враждебният субект на БСП се казва Румен Радев. Електорално ерозира партията отвсякъде и целта в този случай е може би да я потопят под бариерата от 4%, за да не може Корнелия Нинова да влезе в парламента“, категоричен е доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Росен Стоянов коментира заявката на Бойко Борисов, че ще стане депутат в следващото НС, като каза, че този тип предизвикателство към лидера на друга политическа сила звучи като „надиграване в училищния двор“„Това е приказка или дъвка, или нещо като семки за тази предизборна кампания“, добави той.

„Самите „Продължаваме промяната“ се изолираха в бъдещия парламент. Отсега се знае, че те няма да имат партньори, с които да работят. ГЕРБ има далеч по-отворени валентни позиции за сътрудничество с останалите потенциални участници в следващото НС и до голяма степен зависи кои от по-малките партии ще влязат и кои няма да влязат, за да се знае кои са партньорите на ГЕРБ“, каза доц. Стойчев.

По думите му от „Продължаваме промяната“ и ДБ не са се самоизолирали от глупост, а е целенасочена политика, защото не искат преди местните избори да се ангажират с националното управление, което би им натрупало само негативи, тъй като тяхната цел ултимативно е кметското място в София и мнозинство в СОС.

Със сигурност ще има още едни избори тази година, въпросът е дали ще бъдат 2 в 1. Залогът на тази година ще бъдат категорично местните избори. 25% ще трябват на тази нова коалиция от другите малки субекти, за да станат 50+1, така че тяхното управление да бъде устойчиво. Става дума за 4 години напред, не само до изборите или 1 година мандат. Дълбоко се съмнявам, че това е възможно“, изтъкна проф. Стоянов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени