Connect with us

Парламент

След поглъщането на ДеБъ от ПП, сензационна прогноза: Само 5 партии в новия парламент

Published

on

Ще запомним последният парламент с две неща – той започна активната си работа с решението за даването на оръжие за Украйна и завърши с признаване на Гладомора в Украйна за геноцид. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът Теодора Йовчева.

„Това беше парламент на геополитическата воля, в който трябваше да се заемат анти руски позиции, които бяха табу засега. Той ще остане в историята и с две печални събития. Едното е, че е третият парламент през последните две години, който не успя да излъчи редовно правителство и второто е безпрецедентният блокаж по избор на председател на НС“, каза още Йовчева.

Според нея още след нощта на последните избори е станало ясно, от изявленията на лидерите, че няма да можем да видим дълготрайна структура в този парламент. Дори и да се беше излъчило програмно правителство то щеше да е краткотрайно.

Според Йовчева, в прогнозите за след изборите има два основни момента, които ще имат сериозен ефект.

Важно е по време на предизборната кампания дали ще се обединят ПП и ДБ, тъй като това би било сериозна заявка за първото място. От друга страна са местните избори като фактор.

„Местните избора биха били фактор, който да стимулира по-традиционните партии за положат усилия да съставят правителство, но пък може да демобилизира новите партии и те да създадат блок на антистатуквото и да не съдействат за съставянето на правителство при една подобна конфигурация. Може би те ще мислят по-скоро за местния вот и ще искат да запазят харизмата си на аутсайтери и да се борят за големите градове“, каза Йовчева.

Със сигурност се наблюдава една умора и апатия ,у избирателите към изборите, зо тава се съди по-слабата избирателна активност на последните избори. Одобрението към представителните институции е ниско, най-ниското досега. Последният парламент има рейтинг близък до парламента, излъчил правителството на Пламен Орешарски, който е един от най-ниските досега. Има недоволство, въпросът е отсега нататък дали възможността за хартиено гласуване ще повиши активността, или не.

Политологът смята още, че едно обединение между ПП и ДБ в един следващ парламент най-вероятно ще доведе до спиране на процеса на фрагментиране и окрупняваме на партиите. Много е възможно в един следващ парламент да видим само 5 партии. Такова обединение е възможно да даде заявка за първо място. Въпросът е дали това ще се окаже печелившо, или не. Дали първото място ще му даде инициативата и ако бъде отново провалено, може да има обратен ефект. Историята ни показва, че в българския парламент почти няма партия, която след като е изпаднала да се завърне отново, с изключение на ВМРО.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени