Connect with us

Парламент

Официално: Разкриха, че депутатът от БСП Румен Гечев е на руска хранилка!

Published

on

Депутатът от БСП Румен Гечев е първият роден политик, официално обявен с името си, че е на хранилката на Кремъл от международно разследване. Това разкрива международният съюз на разследващите журналисти OCCRP.

Организацията е хакнала мейлите на Саргис Мирзаханян, който има добри връзки в парламента и Кремъл и от 2014 г. е сътрудничил с лоялни към руските власти европейски политици. Meduza.io – забранен вече в Русия сайт, разказва за най-важните изводи от писмата.

Трима членове на европарламента: Яромир Количек от Чехия, Доминик Билде от Франция и Андре Елисен от Нидерландия, както и представителят на парламента на Белгия Алдо Каркачи, депутатът от Националния съвет на Словакия Марек Крайчи, депутатът от Народното събрание на България Румен Гечев и депутатът от риксдага на Швеция Павел Гамов попадат в интересен списък.

През 2017 г. Мирзаханян помага на председателя на външната комисия в руския парламент Луонид Слуцки, за да доведат въпросните европейски политици като наблюдатели на изборите през септември.

Поканите са през оглавявания от Слуцки „Руски фонд на мира“, като са похарчени над 68 000 евро, като са им покривани разходите за път и настаняване. Според Декларацията за принципите на международно наблюдаване на избори изрично е посочено, че наблюдателите „нямат право да получават финансова или материална помощ от правителствата на страните, които наблюдават, защото това е конфликт на интереси.“

Най-четени