Connect with us

Олигархия

Страх в „Капитал“! От Англия им потвърдиха, че помагат на Гешев да разследва Иво Прокопиев и Nexo

Published

on

След близо седмица „Капитал“ установи и призна, че в разследването срещу криптокомпанията Nexo не участва само българската прокуратура, а има и международно участие.

„Британската агенция за борба с престъпността (National Crime Agency, NCA) потвърди, че помага на българското следствие. С уточнението, че не може да даде повече детайли и разпространението на такива може да се случва само от българските власти, говорител на NCA“, коментира на запитване на „Капитал“.

От Британската агенция са потвърдили това, което прокуратурата у нас заяви преди дни, а именно че работят заедно, включително и с Националната следствена служба (НСлС),  срещу сериозна и организирана престъпност.

„За да помогнем в това разследване, споделяме опит по отношение на начина на действие на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме съвети и помощ при използването на инструменти и техники за прекратяване на този тип дейност. Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително.“

Припомняме, че на брифинг миналата седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че в разследването срещу Nexo участва и Британската агенция за борба  престъпността, като дори има техни представители в залата. Също така 8 американски щата, включително и главния прокурор на Ню Йорк са започнали разследване срещу криптокомпанията Nexo. В Бъгария тя е преплетена финансово с издателя на „Капитал“ – Иво Прокопиев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени