Connect with us

Олигархия

Трус в държавата! Вицепрезидентът на Nexo се оказа екс-сужител на олигарха Иво Прокопиев!

Published

on

Вицепрезидент на разследваната у нас и в САЩ за пране на пари (в това число на лица, финансиращи терористи), измама на вложители и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка NEXO е бивш висш кадър на издателската корпорация на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев – „Икономедиа“. Александър Починков, който е вицепрезидент „Инженеринг“ в определяната от разследващите като криптопирамида от величината на OneCoin на Ружа Игнатова фирма, е бил дългогодишен служител на енергийния бос, пише „Труд“.

От профила му в бизнесмрежата LinkedIn става ясно, че е стартирал кариерата си в кръга „Капитал“ още през 1997 г., когато постъпва на работа като системен администратор в едноименния седмичник „Капитал“ и изпълнява длъжността до 2000 г. От юли 2013 до юни 2018 г. пък е бил главен технически директор на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „Икономедиа“ именно, за да отиде през 2019 г. в NEXO, като напускането изглежда повече като трансфер, отколкото като раздяла.

Починков продължава тясното си взаимодействие с кръга „Капитал“ и вече от позицията на висш мениджър в криптобанката, а взаимоотношенията са не само с бизнес насоченост, но и приятелски. Съпругата на Иво Прокопиев – Галя, коментира свойски постовете в социалните мрежи на Починков. А той от своя страна се записва в криптоактивностите на самата „Икономедиа“ като купувач на продадени на търг 2 NFT корици (дигитални копия с уникален е-отпечатък) на списанието, за които брои 5300 долара в дигитална валута.

Връзката на Починков с „Икономедиа“ е само една от множеството нишки, оплитаща NEXO с Прокопиев и оглавявания от него бизнескръг „Капитал“, които лъсват наяве с избухването на аферата с криптопирамидата. Скандалът буквално взриви пазара на дигитални валути в световен мащаб, след като в четвъртък сутринта стотици разследващи – прокурори, следователи и служители от ДАНС щурмуваха офисите на NEXO в София.

Създадена през 2018 г. и с дъщерни дружества в половин дузина държави по целия свят, криптобанката всъщност е позната в България главно от публикациите на медиите под контрола на Иво Прокопиев. През близо петте години от съществуването на NEXO изданията под шапката на „Икономедиа“ реално действат като рекламна платформа за промотирането на дейността на корпорацията у нас, а тя пък от своя страна се превръща в основен източник на финансови инжекции и партньор на издателската група. Бърз мониторинг на публикациите за NEXO показва, че почти цялата дигитална имиджова комуникация на фирмата е преминавала през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“, като според данни на първите само към 2021 г. рекламните материали, публикувани по поръчка на криптоплатформата са били над 20.

С тях обаче далеч не се изчерпват публикациите за нея. Те са над 100, при това само в „Капитал“. Без да се броят материалите в останалите издания на медийния монополист Иво Прокопиев. Колко точно пари е наляла криптобанката в „Икономедиа“, предстои да се изясни, както впрочем и дали тези средства не са с незаконен произход, предвид факта, че тече разследване за пране на капитали и данъчни измами.

Но взаимоотношенията между NEXO и кръга „Капитал“ далеч не са обусловени само от връзката рекламодател-рекламиращ. Преглед на създателите и служителите на криптобанката показва много по-дълбока обвързаност, вадеща наяве мрежата, разпъната от Прокопиев в политиката и огромни сектори от бизнеса. В това число и криптовалутите и блокчейн технологиите, към които разградският олигарх винаги е имал афинитет.

Създатели на основаната през 2018 г. криптоплатформа са четирима българи – бившият депутат от „Реформаторския блок“ (РБ) Антони Тренчев, доскорошните съдружници във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ Коста Кънчев и Сокол Янков, а също Георги Шулев – син на бившия вицепремиер и социален и икономически министър Лидия Шулева, сочена през годините, в които бе на власт, за основен играч в полза на кръга „Капитал“. През 2019 г. Шулев напуска заради раздор борда на „Нексо“, като същото прави и Сокол Янков. Кънчев и Тренчев продължават работата в тандем, като първият движи нещата по-скоро от втори план, а вторият освен двигател е и лице на компанията.

Шулев-син може и да отпада от екипа, но връзката на NEXO с кръга „Капитал“ далеч не изчезва. Просто се концентрира по линия на Антони Тренчев, който беше депутат от РБ от квотата на Движение „България на гражданите“ в чийто Национален съвет бе заедно с две знакови фигури от обкръжението на Прокопиев – Стамен Янев и Настимир Ананиев. Първият е дългогодишен шеф на Българската агенция по инвестициите (БАИ) именно във времената, когато са били раздавани т.нар. златни паспорти срещу фиктивни инвестиции на руснаци и китайци.

Янев впрочем е и бивш фирмен адвокат на друг виден проводник на интересите на Иво Прокопиев в политиката – съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Доколко са близки взаимоотношенията и зависимостта между двамата показва фактът, че първата работа на Петков, когато стана служебен министър на икономиката, бе да върне Янев начело на БАИ, откъдето бе махнат няколко месеца по-рано.

Не по-слаба е и взаимовръзката между ПП и другия съратник на Антони Тренчев – депутатът от ПП Настимир Ананиев, чиято партия ВОЛТ реално бе една от формациите, благодарение на които Кирил Петков и Асен Василев се явиха на предния парламентарен вот, тъй като все още не бяха учредили партията си. Впрочем Ананиев и Тренчев напуснаха редиците на ДБГ почти едновременно – през май 2017 г., като непосредствено след това станаха лица на нов политически проект – сдружение СЕГА (Сигурност, евроатлантизъм и гражданска активност). Той обаче бързо спихна и двамата се насочиха към по-перспективни начинания.

Вторият заложи на политиката и се превърна в мандатоносител на ПП, а първият се насочи към бизнеса и създаването на NEXO, без обаче това да прекъсне връзката между тях и проектите им. Причината – най-малкото общо кратно помежду им в лицето на кръга „Капитал“ и Прокопиев. Както впрочем и съмнителните руски връзки, при които кръгът „Капитал“ отново се явява в ролята на общо кратно предвид факта, че освен рекламна платформа за разследваната за нарушения на санкциите срещу Кремъл NEXO изданията на групата на разградския олигарх се проявиха преди години като такава и за руския олигарх Константин Малофеев. През 2015 г. „Капитал“ се записа в историята на българската журналистика като единственото издание у нас и едно от малкото в световен мащаб, отишло на крака в централата на бизнесимперията на „момчето за мръсни поръчки на Кремъл“ (както го определят западните медии) в Санкт Петербург, за да му предостави трибуна да обяснява плановете си за инвестиции в България.

Сред тях строителството на „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. По това време Малофеев вече бе част от санкционните списъци на САЩ и ЕС заради финансирането на сепаратистите в Украйна. На този фон руските връзки на съратника на Антони Тренчев и пионка на Прокопиев Настимир Ананиев бледнеят, но все пак е важно да се отбележи, че преди няколко дни стана ясно, че е бил съдружник с четирима руснаци във фирма, която е имала интереси в енергетиката.  

Тук е моментът да се каже също, че Ананиев далеч не е единственият депутат от ПП, свързан с NEXO. Бивш негов колега от групата на „Продължаваме промяната“ в предното Народно събрание – Александър Ракшиев, е бил акаунт мениджър в NEXO от 2019 г. до 2021 г. според профила му в LinkedIn.

Ако си мислите, че тези обвързаности са случайности, а не брънки в лобистка мрежа, прокарваща задкулисни интереси, помислете пак. А ето и едно от доказателствата за това – в интервю в началото на миналата година тогавашният финансов министър и настоящ съпредседател на ПП Асен Василев открито лобира за въвеждането на разплащания с криптовалути у нас.

„Проучваме възможности за създаване на механизъм за плащания с криптовалути „в краткосрочен до средносрочен план“. Водим разговори с БНБ и някои от играчите в криптоиндустрията, за да проверим възможностите и дали има смисъл да се предприемат последващи стъпки“, заяви той в интервю за „Блумбърг“. Василев може и да не уточни кои са въпросните „играчи от криптоиндустрията“, но едва ли има хора, които да се съмняват за кого говореше.

За какво и къде е разследвана NEXO?

На пресконференция в деня на мегаакцията у нас – четвъртък, говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, обяви, че разследването е за пране на пари, данъчни престъпления, извършване на банкова дейност без лиценз и нарушения на санкциите срещу Русия. Стана ясно също така, че то е част от международно разследване срещу криптобанката, през която за последните 5 години са били превъртени 94 млрд. долара, но подробностите по конкретните обвинения тепърва ще излизат.

Примката около NEXO в международен план обаче започна да се затяга още преди година. В края на 2021 г. щатът Ню Йорк разпореди на NEXO да прекрати предлагането на един от продуктите си -депозит с висока лихва, стигаща до 36% заради липсата на лиценз за подобна дейност. Заради предлагания незаконно високолихвен депозит, чрез който – според данните от американските медии, фирмата привлякла 93 000 US граждани, вложили 800 млн. долара в него, към есента на 2022 г. освен Ню Йорк още 7 щата бяха стартирали съдебни процедури срещу NEXO – Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Именно заради разследванията и съдебните процедури в края на 2022 г. от NEXO обявиха, че щели „постъпателно“ да прекратят дейността си в САЩ. Но и към момента това не е направено.

Отново заради разследване те вече бяха принудени да се изтеглят обаче от Естония, където регистрираното през 2018 г. дружество NEXO Services е заличено от регистъра през 2022 г. До това се стигна, след като през 2019 г. естонският финансов инспекторат заключи, че въпреки твърденията на Тренчев, че нямало нищо общо между криптоплатфомата и фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, чийто съосновател е съдружникът му Коста Кънчев, „NEXO действа като посредник между естонските потребители и криптозаемите, предлагани от Кредисимо“. И постанови, че тъй като не са лицензирани за подобна дейност, не могат да функционират в Естония.

Във Великобритания пък през есента на миналата година вложители в NEXO заведоха дело срещу криптобанката. Причината – тя отказала да им позволи да си изтеглят вложения в размер на 126 млн. долара, като им замразила сметките.

Структурата на криптопирамидата

Дружества в общо 8 държави са регистрирали през годините Тренчев и компания. В България NEXO действа през дъщерна компания „Ен Ди ЕС“ ЕООД, която обаче всъщност е разработчик на продуктовото портфолио на компанията и в нея се намира и реалният оперативен екип на криптобанката. 100% собственик на „Ен Ди Ес“ ЕООД е регистрираното в швейцарския кантон Цуг дружество NEXO, което пък от своя страна е собственост на регистрираното в американския щат с офшорно законодателство Делауеър NEXO Inc. Отделно има NEXO Financial Services LTD във Великобритания, вече закритото NEXO Services OU в Естония, NEXO Services UAB в Литва, NEXO Finance Limited в Хонконг, NEXO AG на Маршаловите острови и NEXO Capital Inc на Каймановите острови. Всъщност от пресконференция на Антони Тренчев и Коста Кънчев през октомври 2021 г. става ясно, че  фирмите на Каймановите острови са две. Тогава обявяват, чe създават специално дружество NEXO Inc там, под чиято шапка щели да се обединят фирмите им в останалите държали. През NEXO Capital Inc пък изплащали дивидентите на вложителите, но спират да го правят от средата на 2021 г.

Според данните от българските разследващи по-голямата част от тези дружества реално са били кухи фирми и пощенски кутии, създадени, за да може да се приложи класическата за финансовите пирамиди схема Понци, но в дигитална среда.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени