Connect with us

Timeline

ПРЕДИ МИНУТИ: ГЕРБ разтресе държавата! Извади документи! Те ще вкарат Киро и Асен в затвора!

Published

on

В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на енергетиката Росен Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

1. Преговорите са водени от Асен Василев;

2. В Министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат;

3. Лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване;

Advertisement

4. Няма и анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията ни, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента.

‼️Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва:

1. Преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата.

2. Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията.

3. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район.

Advertisement

4. 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им.

5. Загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите.

От профиа на Десислава Атанасова, ГЕРБ

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени