Connect with us

Парламент

10:9 гласа! Спряха удължаването на бюджета! Причината – гласуването на кабинета „Габровски“

Published

on

Гласуването на кабинета на проф. Николай Габровски ще изкача комисията по бюджет и финанси преди окончателно да гласува удължаването на бюджет 2022 г. Това решиха на днешното си заседание депутатите от комисията по предложение на ГЕРБ.

С т.нар. удължителен закон трябва да се продължи действието на тазгодишните бюджетни закони за още три месеца. Идеята е така да се подсигурят парите на държавата, докато се състави редовно правителство, което от своя страна да направи бюджет за 2023 г. ГЕРБ обаче настояха, че тези решения трябва да изчакат гласуването на проектокабинета на Николай Габровски.

Не е редно да гласуваме на второ четене решение за удължаване на бюджета от 2022 г. и през 2023 г. ден преди очакван вот за съставяне на правителство. Ако това стане, ще има време да се внесе редовен бюджет. Нищо не пречи да изчакаме един ден и ако проектокабинетът не мине, да свикаме ново заседание и да гласуваме удължителния закон, мотивира се депутатът на ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Предложението му мина с 10 гласа „за“ и 9 „въздържали се“.

Комисията днес заседава извънредно, за да разгледа промените в бюджетния закон. Те предвиждат максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 4200 лв., третият ден от болничния да се прехвърли от държавата на НОИ, минималната заплата да се обвърже със средната, да се увеличат учителските заплати и пр. След отлагането на тези предложения, депутатите се заеха с промените в закона за ДДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени