Connect with us

Нюзрум

Така се гази закон! Министър Руди Гела назначи депутат на Слави за шеф на тотото

Published

on

Спортният министър Радостин Василев назначи нова управа на Българския спортен тотализатор, пише в“ Труд“. Изпълнителният директор Любомир Петров и членовете на управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов са освободени със  ЗАПОВЕД-ПРОТОКОЛ № РД 09-52/ 21.01.2022 г., на основание чл. 8т.19 а от Закона за физическото възпитание и спорт, чл. 13, ал. 5 от Закона за хазарта и във връзка с писмо № 04-07/14.01.2022 г. от министъра на финансите, Радостин Василев нареди да бъдат освободени Любомир Стефанов Петров, Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов. На тяхно място са назначени Георгий Султанов, Росен Иванов и Александър Тодоров. Последният е настоящ депутат от ИТН, което е в разрез със Закона за правната помощ, а той  гласи, че тези лица не трябва да заемат висша публична длъжност.

Министърът така и не обяви аргументите си, защото освобождава ръководството на тотализатора, като наруши  Закона за публичните предприятия и начините за освобождаване на членове на Държавни дружества.

„Не съм длъжен да давам мотиви, така съм преценил – каза Василев пред медиите на 17 януари. – Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с дружеството.“

Досегашното управа ръководеше тотото близо 2 г., през които дружеството е на печалба, показва статистиката.

„Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 49 млн. – декларира Любомир Петров пред медиите на 17 януари. –  Общата печалба за 2021-а е 53 милиона лева.“

Преди ден тотализаторът публикува и данни за приходите и разходите за последните 5 години, така през 2017-а те са 149 млн., а през 2021-а вече са 288 млн. Същевременно разходите за персонал са намалени от 11 на 9 процента.

Въпреки всички правни нарушения, смяната е на лице. Остава в понеделник отново да станем свидетели как „изчегъртването“ продължава, а съдбата на родното „Тото“, неясна, пише в заключение изданието.  

Най-четени