Connect with us

Импийчмънт

Радев ли го прати да каже: Ако ГЕРБ не направи правителство, Киро и Асен нямат шанс

Published

on

Шансът на кабинет на малцинството е нула. Няма как да просъществува кабинет на малцинството без подкрепата на друга формация, която да си развали физиономията пред обществото. Правителство на малцинството не решава проблемите като при редовно правителство. ПП просто няма как да бъдат подкрепени. Партиите не показват диалог и не целят това, а да нокаутират противника. Още в нощта на изборите казах, че шансовете за кабинет са нищожни. В момента партиите се конфронтират, за да има какво да говорят по време на предизборната кампания. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ политологът Слави Василев.

Относно конфликтът между Русия и Украйна, той каза, че оценката на България не се разминава с мнението на нашите съюзници.

„Оценката ни е просто малко по-прагматична. Смятам, че президентът Радев е прав в своята позиция, защото утре може конфликтът да спре и страните ще седнат на масата за преговори. Великите сили винаги ще намерят диалог, в това включвам и големите държави в ЕС, които имат много остра реакция срещу Русия сега, но малките и периферни държави, като България, като седнат на масата на преговорите няма да имат тази тежест. Ние ще останем да си сърбаме попарата, надробена от Кирил Петков, поради която отношенията ни с Русия са вечно затворени. И това не предвещава нищо добро“, каза Василев.

„Факт е, че хората нямат доверие на администрирането на избори с хартиени бюлетини. Всеобщото чувство, което усещаме, е, че хората нямат доверие в хартиената бюлетина. Говоря за начина, по който се броят гласовете. Това е обстоятелството, с което политиците трябва да се съобразят“, добави той.

„Очаквам и първият мандат, и вторият, а по всяка вероятност и третият да не бъдат успешни. Ако ГЕРБ не успеят с кабинет, не съм сигурен, че ПП ще са по-подготвени. Това не поставя толкова въпрос за подготовката на ГЕРБ, ПП или друга партия да управлява, а поставя под въпрос, в широкия смисъл на думата, функционирането на политическата система. Аз съм от хората, които от много време смятат, че парламентаризмът в България такъв, какъвто е замислен през 90-те години, е изчерпан, той не произвежда устойчиви резултати. Виждаме, че не само мнозинство не може да се формира, а и сериозни реформи не могат да се направят“, добави той.

Най-четени