Connect with us

Парламент

Биков се гаври с ПП: Къде сте тръгнали? Бихме ви с вашите машини със закона на вашата Мая

Published

on

От ГЕРБ-СДС призоваха „Продължаваме Промяната“ (ПП) за дебат с актуални аргументи по промените в Изборния кодекс (ИК), свързани с връщането на смесеното гласуване. От името на парламентарната група Тома Биков заяви, че позицията им по въпроса няма да се промени, въпреки обвиненията на ПП за неща, които дори не са се случили. Вие вече сте решили, че изборите са фалшифицирани, когато те дори не са започнали, коментира Биков. Как така решавате това и качвате доверие в изборния процес, казвайки го, попита той. Депутатът отбеляза, че рекордно ниските избирателни активности са станали факт именно след въвеждането на машинното гласуване, съобщават от БТА.

Преди това председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров, също в декларация, обяви, че са внесли промени в ИК, които да гарантират правото на глас и да върнат доверието на гражданите в изборните резултати. Според тях машинното гласуване задължително трябва да се запази в секциите с повече от 300 избиратели, както е и сега. От ПП категорично отхвърлят всички текстове в кодекса в полза на смесеното гласуване. Машинният вот е този, който гарантира честни избори, заяви Гюров.

Част от промените, които предлагате, са неадекватни и ще създадат хаос, коментира Тома Биков от парламентарната трибуна. Пак са ви хрумнали по някое време, записали сте ги под формата на закон и сега искате пак цялата държава да тръгне след вас, не си спомням случай, когато цялата държава да е тръгнала след вас, и да не се е блъснала някъде, посочи депутатът. Защото сте показали, че когато нещо ви хрумне, сте готови да го осъществите веднага, без да му мислите, пък после другите да му мислят, продължи той. Призовавам ви да подходите сериозно, а не с някакъв ентусиазъм и детинска наивност да се втурнете да правите глупости, каквито сте правили често, обърна се към ПП представителят на ГЕРБ-СДС.

Биков отбеляза, че ИК е един от основните закони на държавата, които определят изцяло характера и формата на политическото представителство. „Когато си загубил, не означава, че някой друг е купил изборите, може да се окаже, че си направил достатъчно много грешки, за да стигнеш до ниския резултат“, отбеляза Биков. И обясни, че в ГЕРБ вече две години си задават въпроса къде са сбъркали, защо са загубили гласове в някоя секция.

Доверието в изборния процес е основополагащо за всяка демокрация, то е основополагащо за доверието след това и в институциите, подчерта политикът. И добави, че е факт, че доверието в българския изборен процес по принцип е ниско.

Ако вие нямате доверие на вашите членове на избирателни комисии и твърдите, че ще участват във фалшификации, означава, че сте много зле с хората, с вашите хора, които са отишли в СИК, за да пазят вота, посочи Тома Биков. Ние нямаме такъв проблем, защото имаме компетентни хора, които участват в изборния процес, впрочем над 100 хил. български граждани участват в изборния процес и с бюлетини, и с машини, изтъкна депутатът.

По думите му в една демократична система човек може да каже какво мисли, без да се налага да бъде обвиняван във фалшификация. Защото в това обвинявате тези, които ще изразят волята си по един или друг начин, ние не извършваме престъпление, само изразяваме волята си, подчерта Биков. Успяхме да ви победим с вашите машини, с Изборния кодекс на Мая Манолова, която го писа за една нощ на коляно, добави той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени