Connect with us

Нюзрум

Лечева иска проверка на министър Руди Гела, дал половин милион на… продавачка в бутик

Published

on

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева издаде заповед за проверка на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 година, съобщиха от Министерство на младежта и спорта

В заповедта е посочено да се извърши проверка за съответствие с нормативните изисквания по отношение планирането, разработването, изпълнението и отчитането на дейности и разходи по проектните предложения.

Ще бъде извършена проверка по отношение на критериите за оценяване, оценяването и финансирането на одобрените проекти по програмата.

Според запознати Лечева е разпоредила проверката след последните сензационни разкрития, от които стана ясно, че предшественикът й Радостин Василев е злоупотребявал яко с програмите на ММС.

Той е завещал странни договори с чисто нови сдружения на наследилата го Весела Лечева. Изпълнението на един от финансираните проекти  съвпада с периода на предизборната кампания на Радостин Василев като водач на ПП в Габрово. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол, твърди Tribune.bg.

„Борецът срещу корупцията“ е дал на съвсем младото Сдружение „Младежка радост“ договор за 490 953 лв. С тези пари те трябва да организират концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и… Габрово (където водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).

От данните в Търговския регистър става ясно, че „Сдружение „Младежка радост” – гр. Велико Търново“ има съвсем кратък житейски път. Развитието му е белязано от три знакови дати, които съвпадат с важни моменти за самия министър Радостин Василев.

*8 юни: Слави Трифонов обявява, че оттегля ИТН от кабинета. „Младежка радост” бива учредено.

*13 юни: Радостин Василев и негови сподвижници обявяват оттегляне от ИТН. „Младежка радост” бива вписано в Търговския регистър. На буквално същия ден то подава документи за финансиране на проект. Сдружението хваща „последния влак“ за тези пари, тъй като на 13 юни изтича и срокът за кандидатстване. Шокиращо, въпреки нулевия досегашен опит с каквито и да е проекти, документите им са одобрени.

*1 август: Последен работен ден на Радостин Василев като министър. Договорът на „Младежка радост” бива подписан от ММС. Ден по-късно новият министър Лечева вече е в заварено положение, защото сдружението си има съвсем редовен договор с министерството и в срок до 20 работни дни си чака предплащане до 80% от финансирането – вероятно сума от порядъка на 400 хил. лв. Собственото финансиране, което от „Младежка радост” предоставят срещу безвъзмездната сума от ММС, е в размер на… 1600 лв. за транспортни разходи.

Самият период на изпълнение на договора също може да отвори въпроси – 15.07-31.10. Датите са така фиксирани, че в сравнително краткия им обхват от три месеца и половина със сигурност трябва да се впише едномесечна предизборна кампания. Това беше ясно дори и към онзи момент в средата на юни, когато вотът на недоверие тепърва предстоеше.

По-голямо недоумение обаче будят подбраните градове: София, Велико Търново и Габрово. Последният град в списъка озадачава, защото именно там Радостин Василев поведе листата на „Продължаваме промяната“. За любителите на конспирациите това ще означава, че още на 8-13 юни, тогава действащият спортен министър от ИТН, може да е знаел, че трябва да се съсредоточи не в неговия Плевен, а към не толкова близкия до сърцето му Габрово. Както и че ще е сменил отбора. Това в рамките на конспирацията, разбира се…

За какви дейности е договорът на „Младежка радост“?

Проектът „Спри агресията в себе си на Сдружение „Младежка радост“ гр. Велико Търново“ е по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта за 2022 с тематична област Превенция на агресията сред младите хора“. По него младата организация ще прави по една обучителна дискусия с психолози и треньори в трите града, по един младежки фестивал и по един концерт.

В план-сметката по проекта подробно са разписани парите по отделните пера и не са пестени средства.

Така например водещите на събитията във всеки отделен град ще вземат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама „популярни изпълнители“ ще вземат по 15 хил. лв. на участие (или по 45 хил. на човек, ако едни и същи хора пеят навсякъде).

Според план-сметката парите за реклама са 50 хил. лв., като включително трябва да бъдат наети инфлуенсъри. Към днешна дата (1 септември) обаче рекламният бюджет вероятно е непокътнат, защото никъде няма информация за предстоящите в близките месец-два концерти и фестивали.

Кой стои зад „Младежка радост”?

Сдружението, за което, на база датата на учредяване и бързия финансов успех, може да се предположи, че има солиден гръб в Министерството на младежта и спорта, е представлявано от Симона Живкова Петрова и регистрирано във Велико Търново.

На посочения адрес има магазин за осветителни телаНа посочения адрес има магазин за осветителни тела

Същата дама е управител и на  великотърновската фирма „ГАЛА ИВЕНТ 98“ с предмет на дейност организиране на събития, форуми, кръгли маси, тържества; ПР услуги, медийно посредничество, рекламна дейност. Фирмата е основана на 4 май тази година с капитал 1000 лв.

Според източници ни, освен управител на фирма и представляващ сдружение, Петрова работи и като заместник-управител и продавач-консултант в обект на луксозната верига за облекла Massimo Dutti в столичен мол.

От Фейсбук профила ѝ разбираме, че тя няма 24 години, завършила е УНСС през 2021 г. и е в самото начало на професионалната си кариера.

ФейсбукФейсбук

Освен нея като лице за контакт на Сдружението присъства и мъжко име: Йордан Сергев. Той обаче е посочен само с email адрес и не е разписвал пред ММС.

Какво се случи в периода 8-13 юни – 1 август?

Всъщност това е може би най-изпълненият със събития период в политическа кариера на доскорошния спортен министър Радостин Василев.

На 8 юни лидерът на партията му Слави Трифонов обяви: „Слагам край на тази коалиция и тази агония. Това е!“.

Последваха няколко дни на съмнения ще има ли отцепници от ИНТ, които ще да преминат в „Промяната“, информации за срещи с Кирил Петков в дома (!!!) на Радостин Василев и намирането на няколко депутати, склонни да последват Василев.

На 11 юни (почивен ден) Lupa.bg съобщи, че в ММС кипи усилен труд. Верни служители на министъра, твърдят те, били привикани по спешност, за да се усвоят едни 5 млн. лв. Ставало въпрос за Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. До края на годината по нея спортното министерство трябва да разпредели въпросните 5 млн. за различни младежки дейности, основно за превенция на хазартната зависимост, агресията и кибертормоза сред подрастващите.

На 13 юни Радостин Василев събра медиите, за да обяви колко е разочарован от Слави Трифонов и как ще преследва идеалите си. По-рано през деня, освен морални ценности, преследвал из София и депутатката от ИТН Христинка Иванова, съобщиха на същия ден верните на Трифонов народни представители. Иванова дала знаци, че ще е в отбора на Василев, но се отметнала в последния момент. Той обаче бил решен да я заведе на брифинга си и дори ѝ заявява, че отива у тях да я вземе. Христинка междувременно неофициално се крие в столичен мол. И го записва как ѝ казва със заканващ тон: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при тебе да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш“.

***

Скандалният проект на „Младежка радост“ влиза в полезрението на Национален младежки форум още в деня на подаването си 13.06.2022 г.

„Предвид липсата на предходен опит по проекти с оглед на скорошното учредяване на двете сдружения, не става ясно как комисията за оценка е изградила ясна преценка за наличието на необходимия оперативен и финансов капацитет за изпълнението на проекти с подобен обем“, гласи констатацията, публикувана на сайта им за този и десетки други проекти, задвижени по бързата процедура в края на управлението на Василев.

В началото на юли младежката организация пише на премиера Кирил Петков с искане на допълнителна информация по темата. Оттам препращат питането към ММС, то потъва, всичко е заметено под килима, кабинетът си отива, казусът приключва и отговор не идва.

Проектът на „Младежка радост“ далеч не е най-впечатляващият финансово от групата, одобрени набързо около 13 юни. Той обаче заслужава специално внимание заради ключовите места и дати, заложени в него.

Най-четени