Connect with us

Нюзрум

Сашо Диков: Браво на БНТ за снимката! Стига медийни девственици! В Германия за това Киро да е пътник

Published

on

Майсторката на словото Соня Момчилова каза наскоро: „животът е лукав драматург“. Колко права се оказа. Никога не съм и помислял дори, че ще ми се наложи да защитавам БНТ и Кошлуков, че са си свършили професионално работата. Никога не съм предполагал, че мнението ми по даден казус коренно ще се различава от това на авторитети като Евгени Дайнов, Гого Лозанов и, че ще бъда тотално несъгласен с автори на „Свободна Европа„ и DW. А така също и с позицията на АЕЖ. Повтарям без грам ирония: в случая с прослоувтата снимка на Кирил и Лена на стълбите на МС, фотографката Десислава Кулелиева и БНТ си свършиха професионално работата, а последвалите атаки срещу тях, поне според мен, са смешни и жалки, написа Сашо Диков на сайта на „Евроком“. 

Знайни и незнайни медийни „девственици“ запяха в хора, а една млада девойка в „Свободна Европа“ толкова нескопосано плонжира пред „двете гълъбчета“, пропускайки, че ако само един епизод от оперетата „Лена и Киро“ се беше разиграл в Германия /девойката е завършила там/ досега К. щеше да се е разделил или с политиката, или с Лена, или с Линда.

Впрочем, какво направи БНТ? Направи това, което е длъжна да прави всяка уважаваща себе си медия, разполагаща с автентични доказателства. Било то снимка, видео или документ. Снимката автентична ли е? Категорично да. Обработена ли е? Абсолютно не. Ама създавала внушения!

Снимката първо се появи във „Фейсбук“ на БНТ, след това беше видяна от стотици хиляди, най-вече в т.нар. „жълти“ медии и в десетки други сайтове. После дойдоха обясненията на авторката и на самата Лена. Накрая по „мухата“ изстреляха атомни бомби откъде ли не /хронология на поредния медиен позор – в края на материала/.

Председателката на СЕМ Соня Момчилова първоначално реагира съвсем адекватно, казвайки, че това е демокрацията и всеки може да тълкува факти както си иска.

После, очевидно под натиска на „възмутените“ обяви като позиция на СЕМ: „БНТ трябва да спазва всички професионални стандарти и да не допуска подвеждаща информация.“

И Комисията за журналистическа етика не закъсня с матросовското: „Публикуването на подвеждащи снимки е равно на изфабиркувани сюжети.“

При цялата фактология, атаките срещу БНТ звучат нелепо, но нещата и имат потресаващ контекст. Изумявам се къде бяха всички тези „воини на чистата журналистика“ през март, когато се появиха други два документа: прословутото видео със стълбите, както и видеото и снимките с воаяжа на Кирил и Лена в Солун. Ако, според Комисията по журналистическа етика, публикуването на подвеждащи снимки е равносилно на изфабрикувани сюжети, на какво е равно непубликуването на сюжети, иначе четени и гледани от милиони хора, но непоказани от водещите телевизии? Като в един от двата сюжета става дума за официално посещение на български премиер в чужбина.

Питам се, на всичките тези самураи на праведната журанлистика – като личности и институции – кога ще им чуя меннието по тези два сюжета? Ще доживеем ли дискусия за едни други стълби, където спорът е: един човек държи парапета или държи нещо друго?

Към БНТ има много въпроси, по принцип, включително и поставения от Фрогнюз: „А кога ще покажете снимките с кюлчетата и пачките?“ Но това е тема за друг разговор.

Най-четени