Connect with us

Fake Harvard

Не е истина, че кировият „24 часа“ пусна този коментар срещу него: Аз съм мистър Бомбастик

Published

on

“Ти знаеш ли кой съм аз, бе?”, крещи пътник на контрольор. “Кой па си толкова в седем и половина в градския транспорт?”, невъзмутимо отговаря проверяващият и целият автобус прихва. Тази случка, разказана от колега, дълго време веселеше фейсбук – самоизтъкването обикновено събужда усмивки.

“Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че да, нямам търпение да се видим.” Цитатът е от интервю на Кирил Петков за Euronews по време на Световния икономически форум в Давос.

Три дни по-късно желанието на премиера ни се сбъдва, той участва заедно с френския президент и нидерландския премиер в заседание на групата “Обнови Европа” в Европарламента. След срещата обаче нито един от приятелите му не застава до него в съвместна пресконференция, Петков свежда новините на медиите сам.

От него и от никого другиго научаваме, че партията му е получила “топла покана” да се присъедини към европейските либерали. Дума не отронва дори евродепутатката от ДПС Искра Михайлова, която е вицепрезидент на “Обнови Европа” и член на бюрото. И пак само Петков

разказва как е поставил условие на европейските премиери и президенти

едва ли не да се преразгледа членството на ДПС заради “хора от “Магнитски”, визирайки Делян Пеевски.

Не че премиерът лошо разказва, напротив, много увлекателно цитира Макрон и Рюте: “Да! – казали те. – Това е новата Европа! Европа на правилата и закона! Европа без корупция!”.

Същият нестандартен и новаторски политически стил прилага и при работното си посещение в Белия дом. В ранните часове на 11 май правителствената пресслужба в София съобщава, че Петков се е срещнал с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Има снимка и текст: “Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на “Газпром”, които да започнат от месец юни”.

Няколко часа по-късно обаче на сайта на Белия дом излиза официално прессъобщение за срещата Харис -Петков, в което

не се споменава нищичко за договорени реални доставки на газ

В чужбина, изглежда, не обръщат внимание на “ангрото” в говоренето на BG премиера, но у нас харвардският възпитаник вдига торнадо. ДПС например от една седмица чака отговор на писмото си до Джеймс О’Браян, шеф на службите за санкции на Държавния департамент на Щатите.

В него Мустафа Карадайъ описва как Петков се заканил на депутата от движението Светослав Атанасов с думите “Аз вас ще ви оправя”, споменал името на високопоставения американски политик и казал да чакат до три седмици новини.

По принцип е в реда на нещата управляващи и опозиция да се замерят с обвинения, “Промяната” набеждава ДПС в корупция и връзки с руски енергийни интереси, ДПС настоява за анкетна комисия, която да провери скандалните твърдения

и е взело курс към предсрочни избори

преди повече от месец. Странното е само, че от 25 май насам няма ни вест, ни кост от господин О’Браян.

Конфуз внася и признанието на министър Теодора Генчовска, че външните съветници на премиера прокарват отделна от МВнР политика спрямо Северна Македония.

Неподражаемият подход на Петков вероятно неволно държи българското общество в неизвестност по редица гръмко заявени намерения, като цената на евтиния американски газ, съдбата на завода за електромобили в Ловеч, на завода за електровелосипеди и електрокамиони, така и не се намират прословутите 8 милиарда, заграбени от правителството “Борисов”, сметката за строежа на “Хемус” внезапно се оказва празна и т.н.

Европейското бъдеще на “Промяната” може наистина да е в либералното семейство, но едва ли някой от новите “приятели” на Кирил Петков ще постави под въпрос членството на ДПС в алианса. Малко вероятно е и господин О’Браян да признае, че смята да “оправи” движението, представляващо най-голямото малцинство в България.

Докато приятелите на Кирил Петков по света и у нас мълчат, той е соло звезда, като фантастичния мистър Бомбастик в хита на рапъра Шаги: “Аз съм Мистър Бомбастик, наричай ме фантастик”.

Най-четени