Connect with us

Fake Harvard

БАН унишожи Кирил Петков: От мерките му богатите ще полуат 20 пъти повече в сравнение с бедните

Published

on

„Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата мерки. Това не са мерки, а антимерки. Наливането на пари на калпак постига един ефект – увеличаване на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и временно ще се тушира напрежението“.

Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН.

По думите му с намаляване на ДДС и акцизи на горивата най-богатите 10% българи ще получат 20 пъти повече пари в сравнение с най-бедните 10%.

„Единствената що-годе разумна проектомярка – въвеждането на социалните тарифи, за да може парите да бъдат насочени към онези, които имат наистина нужда, беше най-критикувана“.

И допълни, че най-важният икономически проблем не е адресиран от управляващите – продоволствената криза.

„Ако тази криза настъпи, тогава да се структурират мерки е абсурдно… Трябва да бъде въведена система за контрол на житото и санкции при големи отклонения от средните количества, поддържани през годините. Ако имате прекалено бързо намаляване на наличностите в складовете, значи ускорено изнасяте и това е заплаха от зърнена криза. Ако има рязко увеличение на наличността в складовете, това означава презапасяване, което също ще доведе до криза“.

Най-четени