Connect with us

Парламент

На Киро му преседна от това! ГЕРБ: Петков или е тъп, или тези 3 милиарда лева са откраднати!

Published

on

Разлика от 3 млрд. лв. констатираха от ГЕРБ между твърденията на премиера Кирил Петков, че държавата е дала 4,1 млрд. лв. компенсации към бизнеса, за да елиминира скора на цените на ел. енергията и реално изплатените. На брифинг в парламента партията представи писмен отговор от министъра на енергетиката Александър Николов, от който става ясно, че от декември 2021 г. до март т.г. властта е дала 1 010 310 500,95 лв. към небитовите крайни клиенти. Около 250 млн. лв. пък са отишли към ЕРП-тата.

„Истината се разминава с думите на Кирил Петков. Думите му все по-малко имат все по-малко значение. България се намира в тежка инфлационна криза, не защото някой друг ни е виновен“, констатираха от ГЕРБ, припомняйки отново, че официалната инфлация у нас е двойна в сравение с 7-те процента за ЕС.

Бившият енергиен министър Делян Добрев смята, че ако правителството наистина бе дало 4 млрд. инфлацията нямаше да е такава. Според него Петков или лъже нарочно, или някой го подвежда. „Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става смешен. Да сбъркаш с 4 пъти, от 1 млрд да кажеш че са 4, ставаш смешен“, констатира той. И попита, ако от сметките наистина липсват 4 млрд, а е платен един – къде са останалите три.

ГЕРБ припомниха, че са поискали „бърза писта“ за развитие на ВЕИ проекти, което би спомогнало за понижаване цената на електроенергията, но искането им е било отхвърлено. Добрев се възмути отново, че вече 2 месеца няма яснота какви увеличения на тока са заявили ЕРП-тата, тъй като тази информация все още липсва на сайта на КЕВР.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени