Connect with us

Парламент

Скандалите в парламента валят! Карадайъ: Христо Иванов да напусне веднага властта!

Published

on

Скандалите в парламента продължиха след декларацията на Христо Иванов от ДБ.

Документът провокира Мустафа Карадайъ, който уж като процедура, направи 4 минутно изказване oт парламентарната трибуна.

„Промяната продължава – от лошо към по-лошо. По модела на ГЕРБ“, започна той и се възмути, че точно по модела на ГЕРБ министрите имат по-важни дела отколкото да се явят в Народното събрание, в парламентарна република, каквато е България.

„Но това ние го разбираме, тази власт така започна и така се създаде – в нарушение на Конституцията и законите на страната. Обикновено действията им се олицетворяват с едни фактологически неточности, каквато чухме преди малко и в една декларация от господин Иванов“, заяви Карадайъ.

Той се подразни, че Иванов е призовал да се проследят капиталите на медиите с цел да се види кой каква пропаганда прави и от кого е зависим. Според Карадайъ председателят на НС Никола Минчев е трябвало да напомни на Иванов, че на 14 февруари евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк е задал въпрос към министър-председателя Кирил Петков кой, какво финансиране и какви капитали има в медиите в България, дали и как са им предоставени държавни и европейски средства, дали те са предоставени през обществено договаряне или преки поръчки и др.

Опитите на Минчев да го прекъсне обаче не бяха успешни.

Карадайъ се обърна към Иванов, че ако е бил искрен в декларацията си, то трябва да напусне властта, тъй като тя е „непрозрачна, не изпълнява Конституцията и законите на страната“. Тогава вече можело България наистина да тръгне по демократичен път.

Лидерът на ДПС отново се позова на публичното пространство, че „един кръг, наречен „Капитал“ се финансира от държавни средства“. Карадайъ се оплака, че 3 месеца чака прозрачност не само за това, но все още няма такава. Липсата на Петков в залата накара депутатът от ДПС да се възмути, че явно сме станали не парламентарна, а премиерска република.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ се ядоса на Митев, че е оставил Карадайъ да говори 4 минути. Халил Летифов от ДПС също използва процедурата, за да смъмри шефа на НС, че оставя депутати да се отнасят неуважително към председателя на партията му.

Най-четени