Connect with us

Олигархия

Удар по олигарха Прокопиев! Съдът задължи спонсора на Кирил Петков да бутне части от имението си в Созопол

Published

on

Дуварът около имението на Иво Прокопиев в Созопол е незаконен и трябва да бъде съборен. Това постанови с окончателно решение Върховният административен съд.

С решението от вчера тричленен състав на ВАС потвърждава решението на Апелативния съд в Бургас, с което е отхвърлена жалба на Прокопиев срещу заповедта за премахване на високата ограда около имота му в местността Буджака.

„Решението е валидно, допустимо и правилно“, постановява ВАС в окончателно решение, с което и осъжда Прокопиев да заплати съдебните разноски на Община Созопол по делото в размер на 1080 лева.

„Безспорно се касае за строеж, извършен в отклонение с издаденото разрешение за строеж № 347/08 ноември 2006 г. на главния архитект на Община Созопол. Правилен е изведеният извод, че строежът е незаконен над разрешената част – пише още в решението – От заключението на назначената и приета съдебно-техническа експертиза е установено, че на място е изградена ограда с цокъл 0,60 м., изпълнен в рамките на разрешението за строеж и стена, при разрешена „ажурна“, изградена като плътен тухлен зид, което всъщност представлява несъответствие с даденото разрешение за строеж.“

„След като процесния строеж е извършен в съществено отклонение на посочените строителни разрешения, без разрешение за строеж, премахването му е в съответствие с чл. 225 ал. 2 ЗУТ. В конкретният случай са налице материално-правните предпоставки за издаване на заповед за премахване на незаконен строеж“, потвърждава Върховният административен съд.

Най-четени