Connect with us

Парламент

„Тренд“ с ново проучване: Харвардците вече са само на процент пред ГЕРБ, Възраждане подгони Слави и БСП

Published

on

ГЕРБ вече догонва по рейтинг „Продължаваме промяната“, а разликата между управляващата партия и формацията на Бойко Борисов е в рамките на 1%. Това става ясно от социологическо проучване на агенция „Тренд“, което е публикувано в новия брой на ежедневника „24 часа“. Анкетатата е проведена в периода 5-12 март сред 1007 души от цялата страна.

Ако изборите са днес, „Продължаваме промяната“ с лидери Кирил Петков и Асен Василев би получила 22,9% от гласовете. Втора политическа сила е ГЕРБ, като тя плътно диша във врата на „Промяната“ и би спечелила 21,9% от гласовете. На извънредните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. разликата между двете партии бе повече от 3% в полза на ПП, а днес, само 5 месеца по-късно, тя е още по-свита.

Третата партия у нас в момента е ДПС, която трайно изпреварва БСП. За нея биха гласували 11,4% от имащите право на глас.

Противно на очакванията, БСП запазва позициите си. Раздиряна от катаклизми, партията на Корнелия Нинова би взела 10,4% – колкото и на извънредните парламентарни избори в късната есен на 2021 г. След БСП с почти равни стойности са „Има такъв народ“ (7,5%) и „Демократична България“ (7,4%). Новината е, че с почти равен на техния резултат е „Възраждане“, която на нови избори би взела 7,3%.

Изводът е, че само за месец „Продължаваме промяната“ е загубила 2,1% от електората си. През февруари проучването на „Тренд“ им даваше 25% от гласовете. ГЕРБ расте с много малко – с 0,3% за месец (през февруари партията на Бойко Борисов би събрала 21,6%), но поради отлива от гласовете на „Продължаваме промяната“, двете формации почти са изравнили електоралната си подкрепа.

Категорично извън парламента биха останали „Изправи се БГ“ на Мая Манолова (2,1%) и ВМРО (1,3%)

Ето още веднъж окончателните данни за това коя партия какъв резултат би получила на евентуални нови избори днес:

„Продължаваме промяната“ – 22,9%

ГЕРБ – 21,9%

ДПС – 11,4%

БСП – 10,4%

„Има такъв народ“ – 7,5%

„Демократична България“ – 7,4%

„Възраждане“ – 7,3%

„Изправи се Б“ – 2,1%

ВМРО – 1,3%

Най-четени