Connect with us

Нюзрум

Времето й изтича: Корнелия драпа да е лидер за 3-ти мандат

Published

on

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е вперила поглед в трети пореден мандат като председател на социалистите, който обаче е в пълно нарушение на устава на партията, довериха пред Lupa.bg от „Позитано” 20.

Вторият мандат на соцлидерката изтича през месец май, но според нейни колеги тя нямала никакво намерение да напуска поста си, въпреки строгите регламенти на партията. По устав никой не може да оглавява столетница повече от два мандата.

През май 2024 г. БСП трябва да свика отчетно-изборен конгрес, на който Корнелия Нинова трябва да отчете какво е свършила.

„Затова на балотажите на местните избори Нинова се съюзи с ПП срещу ГЕРБ – на нея й трябва алиби да управлява БСП още един мандат”, обясни пред Lupa.bg неин съпартиец.

Според запознати с партийните тънкости на социалистическата партия Корнелия най-вероятно ще избира между три сценария. Според първия тя ще направи всичко възможно да остане начело на БСП. За тази цел обаче първо трябва да промени настоящия устав на партията. Сега председателят на социалистите се избира от членовете на цялата партия.

„Нинова обаче може да реши да свика сесия на конгреса някъде през февруари-март – преди редовния конгрес – която да промени правилата за избор на председател и вместо от цялата партия, той да се избира от делегатите на конгреса. А 80% от тях са нейни хора. По същия начин те могат да коригират и броя на мандатите, на които лидерът има право”, коментираха от „Позитано” 20.

Другият вариант, който стои пред Корнелия Нинова, е да поиска особено тълкуване на устава. Тя се надявала настоящият й мандат да бъде приет за първи – защото е първи поред от влизането в сила на новия устав.

„Третият вариант е най-елегантен за нея. Ако има малко акъл, Корнелия ще се кандидатира за евродепутат и ще отлети за Брюксел, за да се оттегли с достойнство. Но тя е толкова амбициозна и агресивна, че едва ли ще го направи”, посочи социалист.

В момента БСП преживява пълна катастрофа и имам съвсем реален риск на следващите парламентарни избори въобще да не прескочи прага за парламента, опасяват се социалисти. Те с носталгия си спомнят времената от 44-тото Народно събрание, когато групата на БСП наброяваше 80 депутати. Сега те са едва 23 и червените се страхуват, че още един мандат на Нинова напълно ще зачеркне партията от политическата карта у нас.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени