Connect with us

Нюзрум

Обрат с делото на Григорова срещу избора на Терзиев за кмет

Published

on

Делото за изборите за кмет на София продължава догодина. Това реши Административният съд в София. Причината е, че все още не е готова експертизата, назначена от съда, предава Блиц.

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова заяви, че на изборите в столицата са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване.

Доведен от жалбоподателите свидетел, член на Секционната избирателна комисия, разказа, че в деня на балотажа е имало проблем с машина. На моменти устройството е принтирало некоректно. Едната бюлетина е излизала с правилните атрибути, а на другата са отпечатвани само цифри или е излизала празна.

След смяна на ролката, проблемът е бил частично решен. Въпреки това до 13:00 часа в деня на балотажа не е имало ясно указание как да се действа и затова на хората, чиито машинни гласове не са били отпечатани коректно, не е била дадена възможност да гласуват на хартия.

Според Витанова Централната избирателна комисия (ЦИК) е издала две разнопосочни писма как да се гласува и как да се отчитат гласовете в тези случаи. По думите на председателя решението на ОИК за избора на Терзиев е правилно.

Витанова каза, че изборите могат да бъдат отменени, ако съдът разпореди повторно броене на бюлетините и то установи съвсем различен резултат, или ако бъдат констатирани тежки нарушения на изборния процес.

Процесът е по жалба на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет на София. Делото продължава на 19 януари.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени